De afgelopen 6 jaar werd er vanuit de regering geen besluit genomen over wel of niet ratificeren van de protocollen

De Raad van State (RvS) heeft op verzoek van de Rijksoverheid een advies uitgebracht over de ratificatie van het facultatief protocol bij het VN-verdrag Handicap. Het advies is ook opgesteld voor de facultatieve protocollen bij het Kinderrechtenverdrag en het verdrag voor de Economische en Sociaal-Culturele rechten (IVESCR). De RvS zegt nu dat het mogelijk is om voor alle protocollen een aparte afweging te maken voor ratificatie. Een grote stap voorwaarts.

Definitief besluit nu mogelijk
De afgelopen 6 jaar werd er vanuit de regering geen besluit genomen over wel of niet ratificeren van de protocollen. De reden die de regering gaf was dat eerst een standpunt moest worden bepaald over het facultatief protocol bij het IVESCR. Ook het facultatief ratificatie bij het Kinderrechtenverdrag staat al jaren in de wachtkamer met datzelfde argument. Met het nieuwe advies geeft de RvS geen positief of negatief advies voor ratificatie, maar geeft punten van overweging mee voor het bepalen van het overheidsstandpunt over ratificatie. Hiermee wordt het voor de regering mogelijk om over het VN-verdrag Handicap en het Kinderrechtenverdrag aparte besluiten te nemen. Volgens Ieder(in) staat nu niets meer in de weg om een definitief besluit te nemen over wel of niet ratificeren.

VN-comité in Geneve vraagt ook duidelijkheid van de regering
Het VN-comité vraagt in haar List of Issues (zie eerder bericht:  VN toetst Nederland op uitvoering VN-verdrag Handicap – Iederin) ook nadrukkelijk om tot ratificatie van het protocol bij het VN-verdrag over te gaan. De Tweede Kamer wordt binnenkort door de regering geïnformeerd over de vervolgstappen. Ieder(in) volgt dit uiteraard op de voet!

Lees hieronder het advies van de Raad van State

Samenvatting van het advies: Voorlichting over de facultatieve protocollen bij het VN-verdrag handicap en IVESCR en het 3e protocol bij het IVRK. – Raad van State.

Uitgebreide advies: Voorlichting over de facultatieve protocollen bij het VN-verdrag handicap en IVESCR en het 3e protocol bij het IVRK. – Raad van State


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Facultatief protocol bij VN-verdrag Handicap: na 6 jaar op weg naar ratificatie?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!