Bijwerkingencentrum Lareb ontving 112 meldingen van geneesmiddelenafhankelijkheid en -misbruik van psychofarmaca

Geneesmiddelverslaving is vooral bekend bij gebruik van opioïden en benzodiazepinen. Ook andere geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen (psychofarmaca) kunnen leiden tot verslaving.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 112 meldingen van geneesmiddelenafhankelijkheid en -misbruik van psychofarmaca. Bij gebruik van benzodiazepinen, zoals oxazepam en alprazolam, is geneesmiddelafhankelijkheid het vaakst gemeld. Bij methylfenidaat werd naast geneesmiddelenafhankelijkheid ook misbruik gemeld. Bij misbruik werd methylfenidaat bijvoorbeeld in een hogere dosering of langer gebruikt dan was voorgeschreven. Misbruik en geneesmiddelenafhankelijkheid gaan vaak samen. Bij misbruik van methylfenidaat varieerde de leeftijd van de gebruikers van 15 tot 37 jaar. Het risico op misbruik speelt een mogelijke rol bij het ontwikkelen van afhankelijkheid.

Bij het ontstaan van geneesmiddelen-misbruik en -verslaving kunnen ook andere factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld medicijngebruik op jonge leeftijd, familiaire belasting en de aanwezigheid van andere ziekten zoals depressie, angst, ADHD en schizofrenie.

Het is belangrijk dat patiënten en zorgverleners op de hoogte zijn van het ontwikkelen van verslaving bij deze medicijnen.

Lees hier het hele artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verslaving bij gebruik psychofarmaca
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!