De uitkomst is verrassend omdat eerder werd aangenomen dat het Hepatitis E-virus voornamelijk wordt verspreid via varkens

Vijftien tot twintig procent van de Nederlandse huisdieren blijkt besmet te zijn (geweest) met de virusziekte Hepatitis E. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research. De onderzoekers pleiten voor oplettendheid bij huisdierbezitters met een verminderde afweer.

Hepatitis E is een virusziekte die bij sommige mensen tot een ernstige ziekte aan de lever kan leiden. Hoofdonderzoeker Maikel Peppelenbosch, hoofd van het Laboratorium Maag- Darm- en Leverziekten, ging op zoek naar een verklaring voor het grote aantal Hepatitis E-besmettingen onder Nederlanders. Uit eerder onderzoek van het bloed van bloeddonoren blijkt dat een op de drie Nederlanders wel eens Hepatitis E heeft gehad. Vaak wordt de ziekte niet als zodanig opgemerkt omdat de klachten mild zijn.

Varkens
“De aanname was altijd dat Hepatitis E wordt verspreid via de varkenshouderij. Maar we zagen ook dat veel patiënten met Hepatitis E helemaal niet in de buurt zijn geweest bij varkens. Mensen eten weliswaar varkensvlees, maar het virus houdt zich op in de lever, en die eten we niet zo vaak. Terwijl we uit cijfers ook weten dat een derde van de bevolking op zeker moment een keer hepatitis E heeft doorgemaakt. En het virus wordt niet makkelijk van mens tot mens verspreid.”

Er moest dus een andere verklaring zijn voor de Hepatitis E-besmettingen onder de bevolking. Peppelenbosch bedacht dat er wellicht een andere dierlijke besmettingsbron zou kunnen zijn, en nam contact op met de faculteit Diergeneeskunde. “Zij nemen daar voor allerlei studies bloed af van honden, katten en paarden. Wij bedachten dat het interessant was om dat bloed te onderzoeken op antistoffen voor Hepatitis E.”

Diervoer
Uit deze analyse bleek dat het bloed van ongeveer twintig procent van de honden, katten en paarden antilichamen voor Hepatitis E bevatte. Maar hoe komt het dan van het varken tot de kat? “We vermoeden via diervoer. Daar kan varkenslever in zijn verwerkt. Er zat minder paardenbloed in de studie, maar ook bij paarden zijn antilichamen gevonden. In het verleden werden ook in veevoer restanten van varkensvlees verwerkt.”

‘Was altijd goed je handen na opruimen ontlasting hond en kat’
Het is volgens Peppelenbosch zeker niet de bedoeling om vanaf nu zonder huisdieren door het leven te gaan. “Bij het overgrote deel van de mensen verloopt een besmetting met Hepatitis E heel mild. Maar mensen die een transplantatie hebben ondergaan en afweer onderdrukkende medicatie slikken, moeten erg oppassen. Ook zwangere vrouwen kunnen erg ziek worden door Hepatitis E. Zij krijgen al het advies geen paté te eten omdat daar varkenslever in verwerkt kan zijn.”

Het advies luidt dan ook: was heel goed de handen na het verschonen van de kattenbak en na het opruimen van hondendrollen. “De verspreiding van huisdier naar mens verloopt via faeces, poep. Het virus houdt zich op in de lever van het dier, via de lever komen virusdeeltjes in het maagdarmkanaal terecht en uiteindelijk in de ontlasting. Poep is dus gewoon vies.”

De resultaten van de studie zijn  gepubliceerd in het Irish Vet Journal. De studie werd gefinancierd uit een grote subsidie die NWO en de Maag Darm Lever Stichting beschikbaar hebben gesteld voor onderzoek naar Hepatitis E.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel huisdieren zijn besmet (geweest) met Hepatitis E
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 17 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!