Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren

Het Ministerie van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  ) heeft vanaf 2014 afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) via hun voedsel binnenkrijgen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht meerdere keren het geschatte effect van de afspraken in dit Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP Akkoord Verbetering Productsamenstelling ). Uit het laatste onderzoek blijkt dat fabrikanten kleine stappen hebben gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten, maar dat consumenten er nog steeds (te) veel van binnenkrijgen. Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten ambitieuzere afspraken gemaakt waren.

Wat kunnen we bereiken met de huidige afspraken?
Met de huidige afspraken krijgen mensen vooral minder zout binnen via brood, vlees, kaas en soep. Voor suiker is vooral vooruitgang geboekt bij frisdranken en iets minder bij melkproducten. Per dag kunnen volwassenen daardoor gemiddeld bijna 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker (30 calorieën) binnenkrijgen. Dat komt neer op een snufje zout en twee suikerklontjes per dag minder. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend. Daar zijn te weinig afspraken over gemaakt.

Conclusie sluit aan op Nationaal Preventieakkoord
Een deel van de verbeterpunten uit dit onderzoek wordt al meegenomen in een nieuwe aanpak voor productverbetering. Bijvoorbeeld door het opstellen van criteria voor vrijwel alle voedingsmiddelen die veel zout, suiker en/of verzadigd vet bevatten. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Later dit jaar publiceert het RIVM een onderzoek waaruit moet blijken hoe de samenstelling van producten door de afspraken in het AVP in de praktijk is veranderd.

Naar een gezonder eetpatroon
Een gezondere productsamenstelling is één van de manieren om gezonder te eten. Daarnaast zijn ook gezonde keuzes maken en eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk.

Het kiezen voor producten waar liefst zo min mogelijk suiker, zout en verzadigd vet in zit is een belangrijke eerste stap naar een gezonder eetpatroon. Kijken op etiketten helpt daarbij. Mensen die advies en tips willen over gezonde voeding kunnen terecht op de site van het Voedingscentrum.

Rapport
Het geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland. Eindrapportage 2014-2020

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/geschatte-inname-zout-en-suiker-nederlandse-bevolking-nog-steeds-te-hoog-ondanks-afspraken
Originele titel: Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-05-20

Relevante artikelen ...

Na 18 januari beginnen de GGD'n met coronavaccinaties bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar Kinderen zonder medisch risico kunnen binnenkort coronavaccinatie krijgen Vanaf 18 januari ontvangt de eerste groep kinderen een uitnodigingsbrief va... Anders Sat, 08 Jan 2022, 07:49:28
Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1997 en 1998 De GGD roept op om de afspraken online in te plannen Mensen geboren in 1997 en 1998 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondhe... Anders Sun, 02 Jan 2022, 15:26:40
Stookalert 20 december 2021 De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen Het RIVMRijksinstituut voor Vo... Anders Mon, 20 Dec 2021, 13:53:11
Uitnodiging voor boostervaccinatie mensen uit 1962 De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona Mensen geboren in 1962 kunnen nu ... Anders Mon, 20 Dec 2021, 10:26:17
Uitnodiging voor corona boostervaccinatie mensen geboren in 1955 en 1956 De boostervaccinatie kan 6 maanden na de laatste coronavaccinatie worden gehaald Mensen geboren in 1955 en 1956 kunnen nu online een afspraak inplann... Anders Sun, 12 Dec 2021, 12:55:47
Uitnodiging voor corona boostervaccinatie mensen geboren in 1951 en 1952 De boostervaccinatie kan 6 maanden na de laatste coronavaccinatie worden gehaald Mensen geboren in 1951 en 1952 kunnen nu online een afspraak inplann... Anders Fri, 10 Dec 2021, 12:10:19