Vitamine D, mineralen en zware paracetamol blijven in het basispakket 2018.

Dat blijkt uit het pakketbesluit 2018 waarmee de ministerraad op 19 mei 2017 heeft ingestemd. Het Zorginstituut heeft in december aan de inmiddels demissionaire minister van VWS geadviseerd om deze middelen niet langer te vergoeden.

De KNMP heeft zich de afgelopen maanden sterk ingezet voor handhaving van de vergoeding. En blijft dit dossier intensief volgen. Samen met partners, zoals seniorenorganisatie KBO-PCOB, Ephor en Reumafonds, heeft de KNMP haar zorgen geuit bij het ministerie van VWS en de Tweede Kamer over de consequenties om diverse receptplichtige vitaminen, mineralen en paracetamol uit het GVS te laten stromen.

De organisaties vrezen dat uitstroom van deze aangetoond (kosten)effectieve middelen uit het verzekerd pakket zal leiden tot therapieontrouw. Waar dit juist voor ouderen en chronisch zieken van groot belang is.

Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket in 2018. Wel komt er een behandeling bij. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.

In juni stelt de Tweede Kamer het basispakket definitief vast. Kabinet en Tweede Kamer buigen zich jaarlijks over de samenstelling van het basispakket.

Bron: KNMP

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2019-12-10

Relevante artikelen ...

Een beetje zonlicht is voor iedereen goed. De ultraviolette stralen zorgen bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D, wat nodig is voor sterke botten. Een beetje zonlicht is voor iedereen go... Anders Wed, 16 May 2018, 19:39:37
Paracetamol het vaakst 'over the counter' van apotheek Ruim een kwart van de geneesmiddelen die apotheken in 2016 zonder recept verkochten betrof paracetamol. De tien meest verkochte geneesmiddelen zond... Anders Thu, 06 Jul 2017, 09:33:57
Hoogste zonkracht ooit gemeten Op 11 juni heeft het RIVM een zonkracht van 8.7 gemeten. Hoewel de metingen nog geverifieerd moeten worden is een zonkracht boven de 8,1 in meer da... Anders Mon, 12 Jun 2017, 15:01:42