In woonwijken waar veel zorgen zijn over inkomen, wonen en werk bestaat een hoger risico op een slechtere gezondheid

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen een subsidie van bijna één miljoen euro van wetenschapsfinancier NWO voor hun onderzoek binnen de Nationale wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksteam wil investeren in het verkleinen van gezondheidsverschillen in Haagse en Leidse wijken.

In woonwijken waar veel zorgen zijn over inkomen, wonen en werk bestaat een hoger risico op een slechtere gezondheid. Deze gezondheidsproblemen gaan vaak samen met sociale problemen. Dit kan vervolgens leiden tot meer stress en weer andere gezondheidsproblemen. De opeenstapeling van gezondheids- en sociale problemen wordt ook wel ‘syndemisch’ genoemd. Het doel van het gefinancierde onderzoek is om wijken te versterken in het omgaan met deze syndemische kwetsbaarheid. 

“Wat mooi aan dit project is, is dat wijken, burgers, professionals en beleidsmakers centraal staan. Zij zijn mede-ontwikkelaar en mede-onderzoeker”, zegt hoogleraar Jet Bussemaker, die samen met dr. Matty Crone en Nienke Slagboom het onderzoek gaat uitvoeren. Het team werkt samen met de Hogeschool Leiden en de Haagse Hogeschool, de GGD, de gemeenten van Den Haag en Leiden, Pharos en IVO, maar vooral met de burgers zelf. Op deze manier willen ze samen een methode ontwikkelen om wijken in beide steden veerkrachtiger te maken in het aanpakken van de structurele mechanismen die tot de clustering van gezondheids- en sociale problemen leiden. 

Nationale Wetenschapsagenda
Het onderzoek van Bussemaker, Crone en Slagboom is één van de vier projecten die subsidie krijgen van NWO voor het programma Gezondheidsverschillen binnen de NWA. Het programma is gericht op het verbeteren van de gezondheid van mensen in lage sociaaleconomische posities, en wordt uitgevoerd door het NWO en ZonMw in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC-onderzoek naar het dichten van gezondheidsverschillen krijgt 1 miljoen euro
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!