De mate van sociale isolatie varieert van volledig binnen blijven tot niet of minder vaak uitgaan naar bijvoorbeeld horeca of theater

Ook na het versoepelen van de meeste coronamaatregelen leven er nog mensen in sociale isolatie om blootstelling aan het coronavirus te voorkomen. Zij vermijden sociale contacten, zoals het bezoeken van bekenden, theater of horeca. Dat geldt voor twee procent van de deelnemers aan gedragsonderzoek van het RIVM van afgelopen maart.

De mate van sociale isolatie varieert van volledig binnen blijven tot niet of minder vaak uitgaan naar bijvoorbeeld horeca of theater. Sociale isolatie komt zes keer vaker voor onder deelnemers met een ernstige afweerstoornis en bijna drie keer vaker onder deelnemers met een andere medische aandoening, dan onder deelnemers zonder medische aandoening. 

Redenen voor sociale isolatie
Uit het onderzoek komen verschillende redenen voor sociale isolatie naar voren. Een deel van de mensen die in sociale isolatie leven, is bang voor besmetting vanwege een ernstige afweerstoornis en/of andere medische aandoening, zoals (ernstig) overgewicht of een chronische ziekte. 

Daarnaast zijn er mensen die in sociale isolatie leven, terwijl zij zelf geen verhoogd risico lopen op een ernstig verloop van COVID-19. Redenen voor sociale isolatie binnen deze groep variëren van het beschermen van een dierbare tot angst voor het virus of onduidelijkheden over de eigen gezondheidsrisico’s.  Een derde groep betreft mensen die weliswaar nog wat voorzichtiger zijn na de versoepelingen, maar aangeven stapsgewijs weer deel te nemen aan sociale activiteiten. 

Ondersteuningsvraag
Slechts een op de vijf deelnemers die in sociale isolatie leeft, heeft een ondersteuningsvraag. Met name deelnemers met een ernstige afweerstoornis of andere medische aandoening hebben vaker wel behoefte aan ondersteuning. Zij vragen bijvoorbeeld om de herinvoering van coronamaatregelen of het sneller en breder aanbieden van herhaalprikken.

Negatieve effecten op mentale en fysieke gezondheid  
Uit verdiepende interviews blijkt dat de ervaren sociale isolatie is gerelateerd aan een verminderde  mentale gezondheid. De geïnterviewde mensen missen sociale contacten, voelen zich eenzaam en onbegrepen. Sociale isolatie heeft ook negatieve gevolgen voor werk, de fysieke gezondheid en het (langer) thuishouden van kinderen van school. 
 
Meer informatie
Mensen in sociale isolatie als gevolg van de coronacrisis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ook na coronacrisis nog sociale isolatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!