Er wordt aangeraden deze kruidenpreparaten niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, of bij lever- of nierproblemen

Er zijn aanwijzingen dat het extract van zaden van Mucuna pruriens schadelijke effecten op de lever, nieren en de ontwikkeling van het ongeboren kind heeft. Daarom adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), voorzichtig te zijn met deze kruidenpreparaten en ze niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding, of bij lever- of nierproblemen.

Mucuna pruriens, ook bekend als fluweelboon of jeukboon, is een snelgroeiende plant. De peulvruchten worden in de traditionele Indiase geneeskunst gebruikt voor de behandeling van stoornissen van het centrale zenuwstelsel. Een van de stoffen in Mucuna pruriens is levodopa. Dit is ook de werkzame stof in medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. De bijwerkingen van levodopa, zoals maag- en darmklachten, onwillekeurige bewegingen en psychische klachten, kunnen ook optreden bij gebruik van het kruidenpreparaat.

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving zes meldingen bij gebruik van Mucuna pruriens producten. Drie meldingen betroffen producten met alleen Mucuna pruriens, terwijl de andere drie meldingen producten betroffen met nog andere kruiden. Bij de producten met alleen Mucuna pruriens, werden bijwerkingen gemeld zoals hallucinatie, psychose, evenwichtsproblemen, en verergering van migraine.

Let op mogelijke bijwerkingen bij gebruik van deze kruidenpreparaten, bespreek deze met een arts en meld ze bij Lareb.

Lees hier het nieuwsbericht op de website van het RIVM.

Bron: Lareb