Breast Implant Illness is een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten die in verband worden gebracht met siliconen borstimplantaten

Breast Implant Illness (BII) is niet vaak de reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. Er wordt veel vaker opnieuw geopereerd vanwege lokale postoperatieve complicaties, zoals kapselvorming. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, Maastricht University en het Dutch Breast Implant Registry (DBIR), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het open acces tijdschrift JAMA Network open.

In de wetenschappelijke literatuur en in de media is er veel aandacht voor Breast Implant Illness. Breast Implant Illness is een verzamelnaam voor allerlei niet-specifieke gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, die in verband worden gebracht met siliconen borstimplantaten. Er is nog weinig bekend over Breast Implant Illness. Als eerste stap heeft het Nivel een schatting gemaakt van de omvang van Breast Implant Illness als reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten, door gebruik te maken van data van het landelijke borstimplantatenregister (DBIR).

Vijf procent van alle cosmetische vervangings- en verwijderingsoperaties uitgevoerd vanwege Breast Implant Illness
Van alle cosmetische borstimplantaat vervangings- en verwijderingsoperaties die zijn uitgevoerd, was in ongeveer vijf procent van de gevallen Breast Implant Illness de reden voor de ingreep. Lokale postoperatieve complicaties kwamen veel vaker voor als reden voor het vervangen of verwijderen van borstimplantaten. De meeste vervangings- en verwijderingsoperaties werden uitgevoerd vanwege kapselvorming of vanwege een scheur in het implantaat.

Over het onderzoek
We maakten gebruik van geanonimiseerde gegevens over de periode 2015-2020 afkomstig van elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen en privéklinieken die bijdragen aan het Nederlandse borstimplantatenregister Dutch Breast Implant Registry (DBIR). We hebben hierbij gegevens over bijna 70.000 borstimplantaten (ruim 37.000 vrouwen) geanalyseerd.

Dit is de eerste studie binnen een onderzoeksproject gericht op siliconen borstimplantaten en gezondheidsklachten, dat het Nivel in samenwerking met Maastricht University en DBIR uitvoert. In vervolgstudies kijken we naar de relatie tussen borstimplantaten en gezondheidsklachten. We vergelijken de klachten die vrouwen vóór het plaatsen – dan wel verwijderen – van borstimplantaten ervaren met de klachten die zij erna ervaren. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het RIVM en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Meer informatie over het gehele onderzoeksprogramma vindt u op de RIVM-site Onderzoeksprogramma gezondheidsklachten van vrouwen met een siliconen borstimplantaat.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Breast Implant Illness zelden de reden om borstimplantaten te vervangen of verwijderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!