Het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid wordt opgedeeld in drie fases

Stichting IZZ voert dit project uit in opdracht van (en in samenwerking met) de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Dit project wordt uitgevoerd als onderdeel van de MDIEU-subsidie (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden) die de StAZ in samenwerking met de branche ziekenhuizen heeft ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We gaan onderzoeken hoe bewustwording en kennis over Duurzame Inzetbaarheid bij werkgevers (de ziekenhuizen) en medewerkers structureel ingebed kan worden tijdens het werk van alledag, medewerkers hier vervolgens ook naar handelen en het gevoel van urgentie rondom deze thematiek wordt verhoogd. Dit doen we met behulp van gedragsinterventies, een onderzoekslijn ontwikkeld in een promotietraject in samenwerking met Stichting IZZ en de Universiteit Utrecht.

Om ervoor te zorgen dat iedereen in de branche Ziekenhuizen gezond en vitaal kan blijven start Stichting IZZ in opdracht van de StAZ met het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid Ziekenhuizen. Aan dit project kunnen 5 zorgorganisaties deelnemen. Doel is proefondervindelijk te onderzoeken hoe;

  • bewustwording en kennis over Duurzame Inzetbaarheid bij werkgevers (de ziekenhuizen) en medewerkers structureel ingebed kan worden tijdens het werk van alledag 
  • medewerkers hier vervolgens ook naar handelen 
  • en het gevoel van urgentie rondom deze thematiek wordt verhoogd.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis over gedragsinterventies en ‘nudging’. Gedragsinterventies, zoals nudges, zijn eenvoudige en doeltreffende interventies in de omgeving van of communicatie richting zorgmedewerkers om gedrag richting gezonde keuzes te stimuleren. Henrico van Roekel, promovendus bij IZZ en de Universiteit Utrecht: “In mijn promotietraject onderzochten we hoe we het welzijn van zorgmedewerkers kunnen stimuleren door middel van gezond leiderschap. Een van de manieren waarop dit kan is door een gedragswetenschappelijke bril naar je organisatie kijken: hoe kunnen we de keuze-omgeving van zorgmedewerkers zo inrichten dat gezond gedrag makkelijker wordt. In ons onderzoek hebben we al interventies ontwikkeld om bijvoorbeeld emailgebruik te laten dalen en handhygiëne te stimuleren. Met name in situaties waar je eigenlijk geen zware maatregelen zoals verboden of trainingen wilt gebruiken, of deze minder goed werken, kan gedragswetenschap uitkomst bieden.”

Het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid wordt opgedeeld in drie fases. We starten met het vaststellen van kernproblemen waar zorgorganisaties mee kampen en die mogelijk te verbeteren zijn door gedragsinterventies, vervolgens worden gedragsinterventies ontwikkeld en uitgevoerd. De laatste fase bestaat uit de evaluatie en rapportage. Na zeven maanden weten we wat de effecten zijn van de verschillende gedragsinterventies op duurzame inzetbaarheid. Het project start 1 september 2023.

Kijk hier voor meer informatie

Bron: IZZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Stichting IZZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Stichting IZZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stichting IZZ start in september het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid met gedragsinterventies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!