Met de regeling Duurzame inzetbaarheid worden zorgorganisati

Zorgmedewerkers zijn de sleutel tot verandering in de ouderenzorg. Daarom zijn vakbonden en werkgeversbranches in de verpleging, verzorging en thuiszorg Over Morgen gestart. Het stimuleren van duurzame inzetbaarheid is een van de speerpunten. Donderdag 13 oktober is het programma een regeling waarmee zorgorganisaties aanbevolen interventies kosteloos kunnen inzetten in de eigen organisatie gelanceerd.

Investeren in duurzame inzetbaarheid is noodzakelijk in de sector. Voor de gewenste structurele verbreding en versnelling, bieden we een regeling om dit te stimuleren. In de regeling worden aanbevolen interventies kosteloos aangeboden, met behulp van cofinanciering vanuit de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.   

Over de regeling
Met de regeling Duurzame inzetbaarheid worden zorgorganisaties in de sector ondersteund om medewerkers gemotiveerd en gezond hun werk te laten doen. Vanaf heden is de regeling beschikbaar voor organisaties die vallen onder de CAO VVT. Zij kunnen interventies kiezen ter waarde van 20.000 – 60.000 euro, afhankelijk van het aantal medewerkers in de organisatie. De interventies worden op maat gemaakt; geen organisatie of situatie is immers hetzelfde. Het gaat om de juiste collega in de juiste omgeving en met het juiste instrument. Maar ook het juiste thema, zoals het ontwerp van werk, zelfmanagement, HR of leiderschapsstijl.

Hoe het werkt
De zorgorganisatie vult een korte, informatieve scan in of uploadt een eigen, recente scan rondom duurzame inzetbaarheid. Op basis hiervan ontvangen zij een op maat gesneden advies over de geschikte interventies voor de eigen organisatie. Met deze aanbevelingen kan de organisatie uit het aanbod een interventiepartner kiezen. Met de interventiepartner worden vervolgens maatwerkafspraken gemaakt. Bekostiging en (financiële) afwikkeling worden geregeld vanuit het programma. Meer weten of direct aanmelden? Ga naar www.vvtwerktaanmorgen.nl.

De scan geeft inzicht in hoe medewerkers hun werk beleven en welke interventies binnen een organisatie passen. Trudy Prins\voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie bij ActiZ

Samen veranderen
Eerder deze week verscheen een artikel van Zorgvisie over het programma Over Morgen en deze regeling. ‘Het thema duurzame inzetbaarheid kwam tot nu toe niet goed tot zijn recht tijdens cao-onderhandelingen’, vertelt Trudy Prins, bestuurder bij De Rijnhoven en voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie bij ActiZ. Bert de Haas, FNV-bestuurder, voegt daaraan toe: ‘Waar vakbonden tijdens cao-onderhandelingen vooral bij de arbeidsvoorwaarden betrokken zijn, werken we met werkgevers nu ook samen rond de inhoud.’

‘De scan geeft inzicht in hoe medewerkers hun werk beleven en welke interventies binnen een organisatie passen’, vertelt Prins aan Zorgvisie. ‘Als veel zorgorganisaties de scan invullen, kan op bredere schaal in kaart worden gebracht waar de gemiddelde problematiek en effectiviteit van maatregelen zit.’ Naast de inzet op duurzame inzetbaarheid, wordt ook het gesprek gestart tussen zorgorganisaties en professionals over de zorg van morgen. Daarvoor is het platform www.vvtwerktaanmorgen.nl gelanceerd. Om die dialoog op gang te brengen, wordt onder meer gewerkt aan een theatervoorstelling. ‘Daarin worden medewerkers, bestuurders en managers geprikkeld om na afloop in gesprek te gaan hoe zij gezamenlijk de zorg kunnen veranderen’, aldus de Haas aan Zorgvisie.

VVT werkt aan morgen
Het programma ‘De VVT werkt aan morgen’ is een initiatief van A+O VVT, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en vakbonden FNV, CNV, Nu ’91 en FBZ. Het programma wordt medegefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanuit de subsidie Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). Onder de noemer ‘Over Morgen’ bundelt het programma campagnes, interventies, activiteiten, initiatieven en inzichten op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Daarbij sluit het aan bij de reeds gelanceerde publieksaanpak Praat vandaag over morgen, waarmee ActiZ het gesprek in de samenleving is gestart. Om de dialoog in de sector aan te jagen, wordt onder meer gewerkt aan een theatervoorstelling en een campagne gericht op zorgprofessionals. In het programma worden ook het Tijdspaarfonds en de Regeling Vervroeg uittreden verder uitgewerkt.

VVT werkt aan morgen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vakbonden en werkgevers lanceren regeling met interventies rondom duurzame inzetbaarheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!