We weten nog te weinig over hoeveel biociden er in Nederland gebruikt worden

Biociden zijn veelgebruikte en vaak noodzakelijke bestrijdingsmiddelen. In ziekenhuizen en bij het vervoer van vee, voorkomen desinfectiemiddelen de verspreiding van ziektes. Ook bij de bestrijding van ratten en andere plaagdieren zijn biociden onmisbaar. Tegelijk kunnen biociden schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Het is daarom belangrijk biociden juist en voor het eigenlijke doel te gebruiken. Het RIVM inventariseerde de risicofactoren bij het gebruik van biociden. De adviezen in dit rapport helpen toezichthouders, beleidsmakers en onderzoekers bij het wegnemen van de factoren die kunnen leiden tot risico’s bij het gebruik van biociden.

Biociden bijna overal gebruikt  
Biociden zijn bestrijdingsmiddelen die bijna overal worden gebruikt. Bekend zijn de desinfectiemiddelen en de plaagdierbestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld tegen ratten of insecten). Maar biociden worden ook gebruikt als conserveermiddelen voor materialen (zoals hout), vloeistoffen (zoals verf) en weefsels. Of om algengroei op tegels of schepen tegen te gaan. Verschillende toezichthouders controleren of biociden op de juiste manier gebruikt worden.

Biociden kunnen ook schadelijk zijn
In biociden kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn voor de mens of voor planten en dieren. Daarom mogen alleen toegelaten biociden verkocht en gebruikt worden. Deze biociden zijn veilig voor het voorgeschreven gebruik. De biociden die de meest gevaarlijke stoffen bevatten zijn te vinden bij de middelen tegen plaagdieren en de conserveermiddelen voor hout.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing 
Bestrijding of conservering zonder gebruik van biociden heeft de voorkeur. Als dat niet mogelijk is dan is het belangrijk de gebruiksaanwijzing van biociden goed te volgen. Dat voorkomt schadelijke effecten van biociden. Bijvoorbeeld bij middelen tegen groene aanslag. Katten kunnen brandwonden krijgen als ze dit soort middelen oplikken. Ook tabletten om zwemwater schoon te maken, kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk zijn. Bijvoorbeeld voor kinderen. Dit komt vooral voor bij particulieren met een zwembad in de tuin. Biociden tegen ratten kunnen schadelijk zijn voor andere zoogdieren of vogels en mogen daarom alleen onder strikte voorwaarden door professionals worden gebruikt.

Adviezen in dit rapport    
We weten nog te weinig over hoeveel biociden er in Nederland gebruikt worden. Risico’s zijn daarom niet altijd goed in te schatten. Het RIVM doet de aanbeveling om in kaart te brengen welke biociden in bijvoorbeeld voedsel, drinkwater en het milieu terecht kunnen komen. Het RIVM beveelt toezichthouders aan om vooral inspecties uit te voeren naar de biociden met de gevaarlijkste stoffen. Ook adviseert het RIVM te letten op de duidelijkheid van gebruiksaanwijzingen vooral voor particulier gebruik. Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is dat professionele gebruikers van biociden de verplichte opleidingen daarvoor volgen.  
 
Het RIVM deed deze verkenning in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW(Infrastructuur en Waterstaat)). Het RIVM doet aanbevelingen voor toezichthouders, onderzoekers en beleidsmakers.  

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer aandacht nodig voor veilig gebruik biociden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 18 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!