Mensen met diabetes moeten extra opletten tijdens het vasten

De ramadan begint zondagavond 10 maart. Door de veranderingen in het dagritme en het eten op ongewone tijden kan het lastig zijn voor patiënten om hun geneesmiddelen op het juiste tijdstip in te nemen. Bovendien kan het lichaam anders reageren op geneesmiddelen. Apothekers kunnen met patiënten in gesprek om hen speciale adviezen mee te geven. 

In overleg met de arts kunnen apothekers de geneesmiddelen aanpassen aan het vasten. Bijvoorbeeld door de dosis te verhogen of te verlagen, of geneesmiddelen te geven die langer werken. Het is belangrijk te benadrukken dat patiënten nooit zelf hun geneesmiddelengebruik moeten aanpassen.  

Zeker mensen met diabetes moeten extra opletten tijdens het vasten. Zij lopen de kans dat hun bloedsuiker ontregeld raakt. Apothekers kunnen adviseren om de bloedsuikerspiegel extra te controleren, of in overleg met de praktijkondersteuner of huisarts de hoeveelheid insuline aan te passen. 

Apothekers kunnen patiënten tijdens de ramadan verwijzen naar Apotheek.nl. Daarnaast biedt de Nederlandse Diabetes Federatie materialen voor zorgverleners over ramadan en diabetes. 

Bekijk de materialen van de Nederlandse Diabetes Federatie

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ramadan en geneesmiddelengebruik: wat zijn de adviezen?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!