Een wettelijke taak van de GGD’en is het bevorderen van een gezonde leefomgeving
Wat voor rol kunnen de regionale Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) spelen als de leefomgeving voor gezondheidsrisico’s zorgt. Bijvoorbeeld in Groningen (aardbevingen of de angst daarvoor), IJmond (luchtverontreiniging door Tata Steel) of Zuid-Holland Zuid (pfas-uitstoot door Chemours). De GGD’en kunnen meer ruimte krijgen en zelf ook nemen.
Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op basis van gesprekken met de 3 GGD’en in deze regio’s.
Wettelijke taak
Een wettelijke taak van de GGD’en is het bevorderen van een gezonde leefomgeving. Dat doen ze ook door verstorende invloeden te signaleren, te onderzoeken en erover te adviseren. Maar hun stem wordt niet altijd herkend en erkend, en krijgt daardoor niet de ruimte die die verdient. Maar ook kunnen de GGD’en zelf meer ruimte nemen om krachtiger te adviseren.
Deze taak van de GGD’en wordt gedaan door medisch milieukundigen. Maar die zijn schaars. Ook geldt er geen norm over hoe groot de afdelingen medische milieukunde zouden moeten zijn. De GGD’en zeggen nog wel genoeg mensen te hebben voor hulp en advies aan het publiek. Al staat dat wel onder druk doordat steeds meer mensen zorgen hebben over hun leefomgeving.
Document
Invloed nemen en krijgen: Toezicht op de rol van de GGD bij gezondheidsrisico’s door de leefomgeving
Bron: IGJ