Zes op de tien 15-plussers geven aan vertrouwen te hebben in de medemens.

Dat aandeel is al enkele jaren stabiel. Hoogopgeleiden hebben meer sociaal vertrouwen dan laagopgeleiden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het vertrouwen in de samenleving.

In de periode 2015–2016 heeft 60 procent vertrouwen in de medemens, net iets meer dan in de periode 2012–2014 (58 procent). ¬Ook heeft een duidelijke meerderheid vertrouwen in gezaghebbende instituties. Zo geven zeven op de tien burgers aan vertrouwen te hebben in rechters en politie. Dit vertrouwen is iets toegenomen.

Het vertrouwen in de Tweede Kamer is aanmerkelijk lager. Het percentage personen dat aangeeft vertrouwen te hebben in dit instituut schommelt tussen 31 in 2013 en 37 in 2016. Het vertrouwen in de Europese Unie is iets gedaald, maar is vanaf 2014 stabiel op 36 procent. Het vertrouwen in de grote bedrijven en banken is eveneens afgenomen.

Vertrouwen groeit met opleidingsniveau
Het vertrouwen neemt toe met het niveau van de opleiding. Van de mensen met alleen basisonderwijs heeft 39 procent vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen loopt op tot 86 procent bij de groep met een universitaire opleiding. Hoger opgeleiden hebben doorgaans ook meer vertrouwen in (politieke) instituties dan lager opgeleiden.

De verschillen zijn echter minder geprononceerd dan bij het onderlinge vertrouwen. Het vertrouwen in leger, politie en pers neemt met zo’n 12 procentpunt toe als het opleidingsniveau stijgt. Het vertrouwen in ambtenaren en de Europese Unie stijgt met zo’n 17 procentpunt, het vertrouwen in de Tweede Kamer met 24 procentpunt en het vertrouwen in rechters zelfs met 32 procentpunt.

Met de opleiding neemt het vertrouwen in banken echter af. Bij het vertrouwen in grote bedrijven en kerken zijn er geen verschillen tussen de opleidingsniveaus.

Bron: CBS


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 18 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!