Goede voeding kan het risico op de chronische oogziekte maculadegeneratie halveren

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren.

Verlagen
Zelfs mensen die erfelijk belast zijn met de ziekte kunnen het risico verlagen. Dat blijkt uit onderzoek het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO).

Grijze vlek
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een chronische oogziekte, waardoor patiënten een grijze vlek in het midden van hun gezichtsveld zien. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid onder ouderen in de westerse wereld.

Dieet
"Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden en daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen", zegt Gabriëlle Buitendijk, promovendus en oogarts in opleiding van het Erasmus MC. "Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42% verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden." 

Eetgedrag
Slechts 3,5% van de ERGO-deelnemers blijkt voldoende vette vis, groente en fruit te eten. Buitendijk: "Het is voor iedereen, dus zowel patiënten als gezonde mensen die later mogelijk patiënt worden, belangrijk te weten dat je ontwikkelingen deels zelf kan beïnvloeden met gezond eetgedrag." 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/Gezonde-voeding-goed-voor-de-ogen/
Originele titel: Gezonde voeding goed voor ogen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2018-03-28


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com