In april 2019 heeft de NZa het advies ‘Zorgprestatiemodel ggz en fz’ uitgebracht

Samen met brancheorganisaties in de ggz en forensische ggz heeft de Nederlandse Zorgautoriteit het zorgprestatiemodel verder uitgewerkt. Op basis daarvan adviseren we om deze nieuwe bekostiging van de ggz en fz per 2022 in te voeren. De NZa hecht eraan dat aan de bekostiging een vorm van zorgvraagtypering wordt gekoppeld. Per 2022 zal daarom ook een nieuwe zorgvraagtypering worden ingevoerd. Daarin classificeert de zorgprofessional de aard en ernst van de zorgvraag van de patiënt.

In april 2019 heeft de NZa het advies ‘Zorgprestatiemodel ggz en fz’ uitgebracht. Dit advies beschrijft een nieuwe bekostiging van de ggz en forensische zorg die is gebaseerd op consulten en settings. Dit zorgprestatiemodel maakt de bekostiging een stuk eenvoudiger. De administratieve lasten verminderen en de patiënt krijgt een begrijpelijke nota. De zorgaanbieder krijgt bovendien een vergoeding die aansluit bij de geleverde zorg.

Het zorgprestatiemodel leidt er daarnaast toe dat er sneller dan nu gedetailleerde informatie beschikbaar is voor bijvoorbeeld beleidsdoeleinden en facturering. De combinatie van de nieuwe bekostiging met een vorm van zorgvraagtypering biedt zorgaanbieders en verzekeraars een goede basis voor het gesprek over gepast gebruik van zorg.  

Het zorgprestatiemodel biedt ook ruimte voor digitale zorg. Het geeft behandelaren maximale mogelijkheden om consulten digitaal vorm te geven wanneer de patiënt hier behoefte aan heeft en het in de behandeling past.

Wij verwachten dat de staatsecretaris van VWS en de minister voor Rechtsbescherming in de eerste helft van september een besluit nemen over de invoering van het zorgprestatiemodel vanaf 2022.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa adviseert invoering nieuwe bekostiging ggz in 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!