(advertentie)

Uit deze casus blijkt dat het voor zorginstellingen belangrijk is bij sollicitaties de originele documenten goed te checken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft drie meldingen ontvangen over een vrouw die geen arts is en meerdere keren heeft gesolliciteerd als arts. Ze is twee keer aangenomen.

De meldingen werden in 2019  gedaan door zorgaanbieders waarna de inspectie een onderzoek instelde. De vrouw heeft gesolliciteerd bij instellingen in zowel de eerste- als de tweedelijnszorg, in heel Nederland. Bij haar sollicitaties presenteerde ze zich als arts en liet ze (kopieën van) valse documenten zien. Ze gebruikte onder andere een vals diploma Master Geneeskunde en onjuiste gegevens op haar CV. Ook gebruikte de vrouw een keer een geldig BIG-registratienummer dat toebehoort aan een BIG-geregistreerde arts met dezelfde achternaam en voorletter maar met een andere geboortedatum en twee keer gebruikte ze een niet bestaand maar hier sterk op gelijkend BIG-registratienummer. Door gebruik te maken van deze gegevens en documenten hebben de zorgaanbieders de vrouw als arts aangenomen of waren zij van plan dat te doen.

Veiligheid niet in gevaar
Uit het onderzoek van de inspectie is niet gebleken dat de vrouw bij de betreffende zorgaanbieders medisch inhoudelijk onzorgvuldig heeft gehandeld. De inspectie heeft dan ook geen aanwijzingen dat aan patiënten schade is berokkend of dat zij concreet gevaar hebben gelopen.

Kans op herhaling
Nu mevrouw meerdere keren de fout in is gegaan, vreest de inspectie dat de vrouw wederom zal proberen als arts aan het werk te gaan. In haar onderzoek heeft de inspectie meegewogen dat in 2017 sprake was van een soortgelijke situatie. Vanwege de kans op herhaling is besloten de naam van de vrouw en een samenvatting van het onderzoek te publiceren. Het gaat om mevrouw Ezo (Özlem) Ünal, geboren op 7 februari 1988.

Uit deze casus blijkt dat het voor zorginstellingen belangrijk is bij sollicitaties de originele documenten goed te checken. Vraag altijd naar de originele diploma’s en BIG-registratie en ga niet akkoord met kopieën.

Documenten
Onderzoek vervalste BIG-registratie bij sollicitatie arts

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2020/07/20/vrouw-gebruikt-valse-big-registraties-bij-sollicitaties-als-arts
Originele titel: Vrouw gebruikt valse BIG-registratie bij sollicitaties als arts
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2020-07-20

Relevante artikelen ...

Voormalig of ander zorgpersoneel kunnen ingezet worden Bij toenemende pandemische druk zullen zorgaanbieders steeds meer te maken krijgen met de uitval van personeel De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ... Arbeid & CAO Wed, 03 Mar 2021, 13:05:05
Vraag en aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht Op extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden De verschillende initiatieve... Arbeid & CAO Thu, 19 Mar 2020, 19:50:32