Een cao heeft pas nut als je een baan hebt

FNV, CNV, VNG en Cedris zijn tot een akkoord gekomen voor een cao voor mensen in beschut werk, de cao heeft de naam ‘Aan de slag’. Ieder(in) stelt vast dat de cao voor een kleine groep mensen goed nieuws is, maar voor echte stappen richting de inclusieve arbeidsmarkt is meer nodig.

Een cao heeft pas nut als je een baan hebt
Met de sluiting van de nieuwe toestroom naar Sociale Werkvoorziening, is in 2015 afgesproken om in 2048 minimaal 30.000 werkplekken voor beschut werk te realiseren. Volgens het dashboard beschut werk waren er in september 2020 in totaal 7.865 mensen met een indicatie voor beschut werk. Van dit aantal hadden er slechts 4.848 een baan. Het beoogde aantal beschut-werkplekken voor 2020 was 7.400. De realisatie van beschut-werkplekken loopt dus achter en ligt niet op schema voor de beoogde 30.000 plekken in 2048. De cao voor deze groep is dus op zich goed nieuws, maar niet voor de mensen die ondanks een indicatie voor beschut werk geen baan hebben. En dat zijn er momenteel te veel.

Oog houden voor alle mensen met een beperking
Volgens FNV profiteren 15.000 mensen van de nieuwe cao. Dat is natuurlijk positief, maar Ieder(in) vindt het belangrijk dat verbeteringen betrekking hebben op alle mensen met een beperking die problemen ervaren op de arbeidsmarkt. Het succes van inclusie op de arbeidsmarkt moet niet worden afgemeten aan successen die voor relatief kleine groepen wordt geboekt. In totaal zijn in Nederland meer dan 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking. Ongeveer de helft van hen heeft een baan. Velen raken door de participatiewet uit beeld of krijgen niet de ondersteuning waar ze recht op hebben. Dergelijke constateringen passen niet bij een inclusieve arbeidsmarkt.

Een inkomen dat bestaanszekerheid garandeert
Iedereen heeft recht op een inkomen dat bestaanszekerheid biedt. Ieder(in) vindt dat voor mensen die naar vermogen werken, het wettelijk minimumloon de absolute ondergrens moet zijn. In werkelijkheid ligt dit anders. Voor mensen met een medische urenbeperking is het haast onmogelijk om maandelijks een fatsoenlijk inkomen te verdienen. Wanneer dit probleem in de volle breedte wordt aangepakt, worden pas echt stappen gezet naar een duurzame inclusieve arbeidsmarkt.

37-urige werkweek
Ook het nieuwe cao akkoord, roept in het verlengde hiervan een vraag op. De nieuwe cao is afgesloten op een 37-urige werkweek, terwijl de omvang van een baan op een beschutte werkplek uitgaat van een gemiddeld dienstverband van 31 uur per week. Hoeveel mensen zullen dan in staat zijn om 37 uur per week te werken en voor hoeveel mensen blijft het minimumloon ook met deze cao buiten bereik, ondanks dat zij naar vermogen werken?


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cao voor mensen in beschut werk: een kleine stap in de goede richting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!