Medewerkers van alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland leggen op dinsdag 26 oktober voor de tweede keer het werk neer voor een periode van 24 uur

Ze draaien die dag een zondagsdienst op een doordeweekse dag, wat betekent dat alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg door zal gaan. Er doen drie keer zoveel afdelingen mee aan de zondagsdienst als vorige maand. In Maastricht draait zelfs het hele ziekenhuis een zondagsdienst, omdat de medewerkers van 78 afdelingen mee doen aan de staking en de impact op andere afdelingen te groot is om die door te laten draaien. Daarmee wordt het de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen.

Sinds de eerste landelijke actiedag van 28 september hebben wij geen verbetervoorstellen ontvangen van werkgever de NFU’, zegt Elise Merlijn die namens de FNV onderhandelt over de cao voor 80.000 medewerkers in de universitair medische centra. ‘De NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat één op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd. Dat houd je even vol, maar niet jaren achter elkaar. Het ziekteverzuim is hoger dan ooit en steeds meer collega’s verlaten de sector uit onvrede. Daarom is het voor veel medewerkers onbegrijpelijk dat de NFU niet met een beter bod komt. De boosheid en daarmee de actiebereidheid onder het personeel is de afgelopen maand dan ook enorm gegroeid.’

279 afdelingen ‘dicht’   
Naast de vakbonden FNV en CNV die vorige maand de zondagsdienst organiseerden, sluiten op 26 oktober ook de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ aan. Ook medewerkers van het Radboud UMC sluiten deze zondagsdienst aan. Daarmee is het aantal afdelingen dat op 26 oktober gaat staken verdrievoudigd van 89 in september naar 279 in oktober. Ook het effect op andere afdelingen zal die dag heel erg groot zijn.

Merlijn: ‘Hiermee tonen de medewerkers duidelijk aan dat zij samen de zorg voor patiënten verlenen en dat de ene afdeling niet kan draaien zonder de collega’s van de andere afdeling. Ook die collega’s die niet zichtbaar, maar wel onmisbaar zijn voor goede patiëntenzorg. Denk daarbij bijvoorbeeld aan medewerkers die bloed controleren, attributen steriliseren of röntgenfoto’s en scans maken. Zonder hen vindt geen goede diagnose en behandeling plaats. De NFU speelt in haar eindbod groepen medewerkers tegen elkaar uit door onderscheid per functiegroep te maken.’       

Eindbod NFU
In het eindbod van de NFU krijgt twee derde van de medewerkers een structurele loonsverhoging van 1% geboden over een periode van 3 jaar. De overige groep medewerkers, bestaande uit verzorgenden, verpleegkundigen en doktersassistenten krijgt 3.5% geboden, wat de vier actievoerende vakbonden eveneens veel te weinig vinden. Alleen vakbond NU’91, die slechts een kleine groep medewerkers vertegenwoordigt, heeft dit eindbod wel getekend. ‘En daarmee ligt er nu in feite een nieuwe cao. Een hele slechte wel te verstaan, want een gemiddelde huurstijging per jaar ligt al hoger dan wat de NFU over drie jaar aan salarisverhoging biedt’, aldus Merlijn. De FNV wil een structurele loonsverhoging van 3% per jaar voor alle medewerkers met een bodem van € 75.

Applaus om vijf over twaalf
Voor het UMC-personeel is het inmiddels vijf over twaalf. Bij gebrek aan waardering van hun eigen werkgever en met een knipoog naar maart 2020 toen ze nog als helden werden uitgeroepen, applaudisseren de medewerkers op 26 oktober om 12.05 uur twee minuten voor zichzelf. Iedereen die een hart voor de zorg heeft, is uitgenodigd om mee te klappen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede stakingsdag academische ziekenhuizen drie keer zo groot
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!