Positieve reacties op het eindbod dat werkgeversorganisatie NFU heeft neergelegd voor een nieuwe cao UMC’s

De meerderheid van de leden van FNV Zorg & Welzijn heeft positief gestemd op het eindbod dat werkgeversorganisatie NFU vorige maand heeft neergelegd voor een nieuwe cao UMC’s. ‘Dankzij de vasthoudendheid en acties van duizenden werknemers afgelopen zomer is een aantal verslechteringen van tafel en dat is goed nieuws!’ zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Maar we blijven strijd voeren voor een goede uitwerking van een generatieregeling en concrete aanpak van de hoge werkdruk. Per UMC zullen wij deze onderwerpen aan tafel verder uitwerken. Ik roep de Raden van Bestuur op om hier in goede samenwerking met ons mee aan de slag te gaan, in tegenstelling tot de arrogante houding van het NFU tijdens het hele cao-traject.’

Verslechteringen van tafel
Onder druk van de acties heeft de NFU de belangrijkste verslechteringen die oorspronkelijk in de inzet stonden, in haar eindbod van tafel gehaald. Dat waren onder meer het verhogen van de leeftijd tot waarop nachtdiensten en avonddiensten kunnen worden opgedragen. Ook is er een hoger loonbod neergelegd. De loonstijgingen lopen nu op naar een totaal van 8,48% over 3 jaar. In 2018 krijgen werknemers er 2,5% bij, per 2019: 2,75% en in 2020: 3%.

Cultuur doorbreken
Merlijn: ‘Om de samenwerking met de werkgevers goed voort te kunnen zetten, vinden wij het erg belangrijk dat de cultuur binnen de UMC’s doorbroken wordt. Het hele onderhandelingsproces is de afgelopen maanden zonder enig fatsoen verlopen, met als hoogtepunt een onverwacht eindbod in de mail! Dit getuigt van weinig respect naar medewerkers. Nu er een cao-akkoord ligt zijn we er nog niet, want op lokaal niveau moeten we nog veel zaken verder uitwerken. Daarin verwachten wij een respectvolle en constructieve samenwerking met de werkgevers. Tijdens de acties hebben we moeten erkennen dat men de cao hier en daar aan de laars lapt en we zullen er extra op toe zien dat de cao wordt nageleefd.’

De cao UMC geldt voor ongeveer 60.000 werknemers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 31 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!