Bizar dat wij voor mensen moeten zorgen, maar zelf niet rond kunnen komen

Omdat meerdere onderhandelingen in april zonder resultaat bleven was het nu tijd voor actie. Voor het kantoor van werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in Utrecht verzamelden zich donderdagmiddag 25 mei actievoerders uit onvrede over het uitblijven van passende aanvullende loonsverhoging. CNV Zorg & Welzijn en de andere bonden overhandigden de werkgevers een brandbrief over het loon in de sector.

Als er een ding duidelijk wordt tijdens de demonstratie: voor werken met je hart moet beter betaald worden. ‘Wij willen geen zoethoudertjes’, laat CNV weten. Het voorstel waarmee werkgevers in de gehandicaptenzorg proberen de medewerkers tevreden te stellen is onvoldoende.

Bizar dat wij voor mensen moeten zorgen, maar zelf niet rond kunnen komen.’ Medewerker uit de gehandicaptenzorg

Wat is er aan de hand?
De hoge inflatie brengt medewerkers in de gehandicaptenzorg in de problemen. Daarom hebben CNV en de andere bonden de werkgevers gevraagd om loonsverhoging, zodat medewerkers het hoofd boven water kunnen houden en het vak aantrekkelijk blijft. Het voorstel van de werkgevers is voor de bonden onvoldoende.

Hierop werd besloten om tot actie over te gaan. In een brandbrief roepen de bonden op tot een beter bod, want een verbetering van de situatie is nog niet in zicht. De gevolgen van de inflatie zijn nog altijd zichtbaar en steeds meer zorgpersoneel heeft problemen om rond te komen.

Laatste loonbod teleurstellend
Bij het cao-overleg met de VGN zijn de bonden weggelopen. Het loonbod was uiterst teleurstellend: aanvullende loonsverhoging van 5 procent voor 2023 en 5 procent voor 2024. Terwijl de inflatie in 2022 10 procent was en momenteel al op 6 procent zit. Die loonsverhoging voor 2024 zou betekenen dat er volgend jaar nauwelijks geld is voor andere afspraken.

‘Met deze percentages blijven de salarissen in de gehandicaptenzorg achter bij de gestegen prijzen. Dat maakt het werken in de sector niet aantrekkelijker en de werkdruk niet minder. Blijkbaar zijn de werkgevers nog steeds niet overtuigd van de ernst van deze situatie. Om hen daarvan te doordringen, demonstreren we’, Albert Spieseke, onderhandelaar cao Gehandicaptenzorg.

Bron: CNV Connectief


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Gehandicaptenzorg in actie in voor hoger loon
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!