De komende maanden worden de lonen in de kraamzorg met in totaal 10 % verhoogd

CNV Zorg en Welzijn en de andere bonden hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten met werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg over een nieuwe cao tot en met 30 juni 2024. De vorige cao was al sinds 1 juli 2023 verlopen. De komende maanden worden de lonen in de kraamzorg met in totaal 10 % verhoogd: per 1 januari 2024 met 3,5%, per 1 april nogmaals met 3,5% en per 1 juni met 3%. Werkgevers zullen klachten rond overgang en menstruatie bespreekbaar maken, belangrijk voor deze sector waarin voornamelijk vrouwen werken. De kraamzorg krijgt uiterlijk op 30 juni een veiligheidsprotocol, dat onderdeel van deze cao wordt.

Loonstijging hard nodig
CNV onderhandelaar Marloes Kortland: “Hiermee komen de lonen op het niveau van cao’s in verwante zorgsectoren. Dat die stap gemaakt moest worden, stond voor ons als een paal boven water. De continuïteit in de kraamzorg is door de personeelstekorten een grote bron van zorg, maar zonder een flinke loonsprong dreigde een heuse leegloop in de sector.” Niet voor niets stuurden de bonden in december minister Helder (VWS) hierover al een brandbrief. De minister weigerde echter meer geld beschikbaar te stellen. Kortland: “De werkgevers hebben naarstig gezocht naar meer loonruimte en hebben bij Zorgverzekeraars Nederland alsnog extra middelen gevonden. Hiermee kan de loonachterstand van de kraamzorg worden ingelopen. Leegloop in de sector vergroot niet alleen de werkdruk van collega’s, maar is voor heel Nederland slecht. Nu al krijgen jonge ouders veelal aanzienlijk minder uren kraamzorg dan nodig. Als kraamzorg voor sommige ouders helemaal niet meer beschikbaar zou zijn, zijn de maatschappelijke gevolgen daarvan groot. Kraamzorg is geen luxe, maar heeft een belangrijke preventieve functie, zowel medisch als sociaal.”

Werk- en rusttijden
De sociale partners komen uiterlijk op 30 juni 2024 met een lijst concrete aanbevelingen om het werk aantrekkelijker te maken. De onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid van het werk trekt een grote wissel op de kraamverzorgenden, het verzuim is hoog.

Stemming
CNV Zorg en Welzijn legt het akkoord met een positief advies ter stemming aan de leden voor. 

Bron: CNV Zorg en Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Manon van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Cao-akkoord in de kraamzorg, lonen stijgen met 10%
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!