Zorgpersoneel niet geholpen met het plakken van financiële pleisters

CNV Zorg & Welzijn is ontevreden over de zogenaamde ‘Prinsjesdag deal’. Zorgpersoneel zou geen structurele loonsverhoging krijgen maar opnieuw een éénmalige bonus van 500 euro. Volgens CNV Zorg & Welzijn voorzitter Anneke Westerlaken is zorgpersoneel niet geholpen met het plakken van financiële pleisters, maar is structurele waardering op zijn plaats.

Westerlaken: “De éénmalige bonus van dit jaar van 1000 euro wordt uitgekeerd vanwege de extra inspanningen van zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Nu al bepalen dat de bonus voor het volgend jaar daarvan slechts de helft is, is voorbarig. Het kabinet en de coalitiepartijen hebben steeds gezegd dat loonsverhogingen in de zorg een zaak zijn van sociale partners. Laat het kabinet er dan ook voor zorgen dat sociale partners voldoende ruimte krijgen om goede loonafspraken te kunnen maken.”

CNV Zorg & Welzijn blijft bij het standpunt dat structurele herwaardering  voor de zorgsector nodig is. Het is nu al duidelijk dat de ruimte die het kabinet daarvoor beschikbaar (de zogenaamde OVA-ruimte) zal dalen. Daarbij zullen pensioenpremies stijgen, waardoor de ruimte voor goede loonafspraken krap wordt. De uitstroom van werknemers uit de zorg en het ziekteverzuim stijgen ook nog steeds. De door het kabinet voorgenomen belastingverlaging zal deze trends slechts ten dele keren.

Aan de cao-tafels zal de broodnodige herwaardering de komende tijd uiteraard het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Van de grote deelsectoren Ziekenhuis en VVT loopt de cao in de zomer van 2021 af, de cao UMc’s loopt tot het eind van dit jaar. Ongeveer een miljoen medewerkers in de zorg krijgen in 2021 een nieuwe cao. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV: Structureel betere beloning zorgpersoneel blijft nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!