Volgens de SER kennen grote delen van de zorg een historisch lagere beloning dan het marktgemiddelde

De uitspraken die minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) 12 augustus doet in het blad Zorgvisie laten opnieuw zien dat dit kabinet waardering voor de zorg uitsluitend met de mond belijdt. “De minister zegt dat cao partners zorgpersoneel maar hoger moeten inschalen. Maar ‘vergeet’ dan even dat hoger inschalen wel extra geld kost. Ze wijst -met de hand stevig op de knip- voor betere beloning van zorgpersoneel naar de sociale partners en lapt daarbij de aanbevelingen uit het SER-advies ‘Aan de slag voor de Zorg’ van 2021 volledig aan haar laars”, zegt CNV Zorg en Welzijn voorzitter Gaby Perin-Gopie. “De lonen in de zorg liggen structureel tot 9% lager dan in de markt, terwijl de werkdruk er enorm is. Die loonkloof wordt extra pijnlijk in deze tijd van inflatie van zo’n 11%. Want met je zorghart kun je je energierekening niet betalen of de benzine voor je auto die je nodig hebt om je patiënten te bezoeken. Werken in de zorg betekent steeds vaker leven in armoede. Dat klinkt hard, maar dat is wel waar het nu heen gaat. Lage lonen, hoge inflatie en kleine contracten. Zodra het kabinet de COVID-pet opzet is er ineens wel genoeg geld. Zo kunnen de GGD’s aan ongediplomeerde inhuurkrachten uurlonen bieden die niet eens voorkomen in de salarisschalen van gekwalificeerde verzorgenden. Er zijn echt grenzen aan hoe je mensen kunt schofferen. Als er geen geld bijkomt kan het kabinet zich opmaken voor acties. Niet op de traditionele manier, want daarmee wordt Den Haag niet geraakt. De politiek zal moeten voelen dat de grens bereikt is.”

OVA is achterhaald
Minister Helder wijst naar de cao onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties als overlegstructuur om te komen tot betere beloning in de zorgsectoren en vindt dat daar met de OVA regeling ook voldoende geld op tafel ligt. Perin-Gopie: “De OVA systematiek is achterhaald en werkt niet om de loonkloof te dichten. Juist daar zal je wat aan moeten doen, en dat is precies wat de SER (Sociaal Economische Raad) vorig jaar adviseerde. De SER acht structurele investeringen nodig om de loonkloof te dichten en personeel voor de zorg te behouden. Het kabinet heeft zelf de SER om dit advies gevraagd, maar legt het vervolgens schaamteloos naast zich neer nu het niet in het straatje blijkt te passen. Om dan te wijzen naar de sociale partners terwijl je als kabinet de mogelijkheid hebt om het probleem op te lossen, is ronduit schandalig naar het zorgpersoneel.”

loonkloof van 6 tot 9 procent
Volgens de SER kennen grote delen van de zorg een historisch lagere beloning dan het marktgemiddelde. Het gat met de marktsector bedraagt volgens de SER 6 tot 9 procent. Perin-Gopie: “Cao’s hebben veelal een looptijd van ongeveer een jaar. Dat betekent dat in de resterende kabinetsperiode over alle zorgcao’s minstens één keer opnieuw moeten worden onderhandeld, als het kabinet tenminste de volle rit uit zit. Dat betekent evenzovele momenten waarop pijnlijk duidelijk gaat worden dat de zorg in de kou blijft staan. Bij waardering hoort een fatsoenlijke beloning. Maar waar onvoldoende geld op tafel komt, kunnen we ook aan de cao tafel dit niet oplossen. We passen er voor om de schuld voor het uitblijven van een fatsoenlijk salaris doorgespeeld te krijgen. We hebben de mensen in de zorg heel hard nodig. Het laatste wat je wilt is dat ze uit economische noodzaak met de voeten gaan stemmen en de zorg de rug gaan toekeren. Minister Helder speelt met vuur.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: CNV / Manon van Essen
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.cnvconnectief.nl/
Originele titel: Minister Helder ziet hoger inschalen als oplossing voor de zorg maar betaalt er niet voor
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-08-12


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com