Er ligt een verbeterd bod, waardoor de gesprekken hervat kunnen worden

Werknemers en werkgevers in de jeugdzorg nemen weer plaats aan de onderhandelingstafel. De vakbonden CNV, FBZ en FNV hadden branchevereniging Jeugdzorg Nederland vorige maand een ultimatum gestuurd nadat het eindbod van de werkgevers massaal werd afgewezen door de leden van de drie bonden. Nu ligt er een verbeterd bod, waardoor de gesprekken hervat kunnen worden. Acties zijn voorlopig van de baan.

Begin vorige maand liepen de onderhandelingen voor een nieuwe cao vast, nadat Jeugdzorg Nederland een eindbod neerlegde waarvan de drie bonden vonden dat het onvoldoende concurrerend is met andere cao’s in vergelijkbare sectoren. Er werd een ultimatum verstuurd dat 1 november afliep. De druk van de bonden bleek voldoende om een nieuw, verbeterd bod te krijgen. Dit komt in de buurt van de eisen van de bonden. De afgelopen week hebben de leden van de bonden hun onderhandelaars groen licht gegeven om de cao-gesprekken op basis van dit bod te hervatten.

Salarisverhoging
Jeugdzorg Nederland is bereid om per 1 januari 2024 een salarisverhoging van 8% te betalen en doet daar per 1 juli 2024 nog eens 1,25% bij. De lonen gaan dan over 2024 met 9,25% omhoog. Er komt daar nog een eenmalige uitkering naar rato bij van 400 euro die aan het einde van 2024 wordt uitbetaald. Over 2025 willen de werkgevers 3% extra loon betalen en zijn ze bereid om de inflatiecompensatie in te voeren met een maximum van 2,25%, als de inflatie hoger is dan 3%. Het minimumloon gaat naar 15 euro per uur. De thuiswerkvergoeding naar 3 euro per dag.

Eerder boden de werkgevers over 2024 nog 6,7% een extra 2% om de laatste trede van een schaal te verhogen. Over 2025 wilden ze 3,5% betalen en een inflatiecompensatie met een plafond van 2%.

Minder werkdruk, veilige werkomgeving
Afspraken over werkdruk en veiligheid zijn belangrijke onderwerpen in de nieuwe cao. “Wij zijn blij dat we de gesprekken met de werkgever weer constructief kunnen hervatten. De werkdruk en veiligheid zijn belangrijke onderwerpen om het werk aantrekkelijk te maken en houden voor werknemers. Wij zijn blij dat naar deze oproep ook geluisterd wordt”, aldus Dennis van Elk, bestuurder bij CNV.

Daarnaast is het belangrijk dat er snel ook meer geld komt voor medewerkers in de jeugdzorg, omdat de inflatie over 2023 dit jaar niet is gecompenseerd. Om die achterstand goed te maken is er wat de bonden betreft in 2024 in totaal 10% loonsverhoging nodig. Over 2025 moet er 5% bij.

Actie opgeschort
Het verbeterde bod biedt nu ruimte om verder te onderhandelen. De geplande acties worden voor onbepaalde tijd opgeschort. De massale protestmanifestatie die op 20 november in Utrecht zou worden gehouden, gaat ook voorlopig niet door.

Bron: CNV Zorg en Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Manon van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Acties Jeugdzorgmedewerkers opgeschort, cao-partijen weer aan tafel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 09 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!