V&VN-voorzitter Bianca Buurman waarschuwt: “Er moet gestuurd worden op instroom van dit cruciale beroep"

Verzorgenden IG vormen de grootste beroepsgroep in de wijkverpleging en de verpleeghuiszorg. Maar het aantal studenten dat kiest voor die opleiding is de afgelopen vijf jaar met 41% gedaald. V&VN-voorzitter Bianca Buurman waarschuwt: “Er moet gestuurd worden op instroom van dit cruciale beroep. Als er nu niets gebeurt, krijgen onze ouders straks geen zorg thuis of in het verpleeghuis.”

Woensdag 16 oktober, was er in de Tweede Kamer een debat over de ouderenzorg. In de Volkskrant noemt Buurman enkele oplossingen om de instroom en de interesse voor het beroep van verzorgende te verhogen. Bijvoorbeeld door jongeren via eigen kanalen -zoals TikTok- te benaderen met informatie over het beroep. Door goede stageplekken voor hen te regelen of door het kwijtschelden van studiekosten.

Ook maakt Buurman duidelijk dat als er nú niets gebeurt, onze vaders en moeders straks geen zorg thuis of in het verpleeghuis meer kunnen krijgen. “De instroom bij de opleidingen voor verzorgende IG neemt zo dramatisch af dat we op een kantelpunt zitten. Er zijn scholen die dit jaar de klas met de opleiding verzorgende IG niet starten omdat er te weinig aanmeldingen zijn. En dit terwijl de behoefte aan verzorgenden groeit, gezien de langer thuis wonende ouderen en ouder wordende kwetsbaren in verpleeghuizen.”

Als de overheid de tekorten aan zorgprofessionals echt belangrijk vindt, moet er niet alleen gekeken worden naar oplossingen. “Maar ook naar het voorkomen van die tekorten en naar hoe de opleiding tot verzorgende in de lucht kan worden gehouden”, vindt Buurman. “Het beroep van verzorgende is helaas te onzichtbaar en te onbekend bij velen. Onbekend maakt onbemind. Het gaat om de zorgprofessional die nodig is om je opa of oma te wassen en aan te kleden, die de wond verzorgt van je moeder en haar medicatie geeft. Laten we alles in het werk stellen om dit fundamentele beroep populair te maken.”

Lees hier de kamerbrief over de ouderenzorg die V&VN heeft gestuurd aan het ministerie van VWS

Cijfers:
In 2019 schreven 11.000 studenten zich in voor Verzorgende IG; in 2023 waren dit er 6.700.
Over zes jaar zijn er 33.000 verzorgenden te weinig

Bron: V&VN