Zo`n 3,7 miljoen mensen hebben de huisarts bezocht met maag-, darm- of leverproblemen

Bijna 1 op de 4 Nederlanders was in 2017 bekend bij de huisarts met maag-, darm- of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,7 miljoen mensen. Dit blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting dat is uitgevoerd door het RIVM.

In 2017 overleden 15.000 mensen aan een maag-, darm- of leveraandoening. Dat is een flink aantal, want dat betreft 10% van alle sterftegevallen. Van deze 15.000 mensen overlijdt het merendeel (bijna 13.000 mensen) aan spijsverteringskankers. Darmkanker is hier de grootste boosdoener.

Vrouwen hebben vaker last (60%) van maag-, darm- en leverproblemen dan mannen (40%). De problemen kunnen hierin verschillen qua ernst. Het kan gaan om het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of de Ziekte van Crohn, maar ook om ernstigere aandoeningen als chronische ontstekingen en kanker van een van de spijsverteringsorganen.

Zorguitgaven
De zorguitgaven aan spijsverteringsaandoeningen bedroegen in 2015 3,3 miljard euro. Een groot bedrag waarvan een groot deel bestaat uit zorguitgaven voor kanker van het spijsverteringskanaal (800 miljoen euro). Bij jongere patiënten hangen de kosten vooral samen met hepatitis en infecties aan het maag- darmkanaal. Darmkanker zorgt op oudere leeftijd voor de hoogste zorguitgaven.

Toekomst
Door de demografische ontwikkelingen berekende het RIVM dat het aantal mensen dat bij de huisarts komt met problemen aan de maag, lever of darm in 2030 10% hoger zal liggen dan in 2017. Daarnaast verwachten zij dat gevallen van kanker aan het spijsverteringsstelsel toe zullen nemen met wel 25%.

Mogelijk liggen deze percentages nog hoger. Dit komt door de toenemende ongezonde leefstijl. Hierdoor neemt obesitas toe en stijgt de kans op spijsverteringsziekten in het algemeen en leververvetting in het bijzonder


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maag Lever Darm Stichting
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Spijsvertering: je vriend of je vijand?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!