Nederlands Astmacentrum Davos mag de reguliere zorg aan mensen met een complex chronische longaandoening leveren tegen dezelfde tarieven als een kliniek in Nederland

Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) komt per 2021 een compleet vernieuwde productstructuur. Deze structuur is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met het Kenniscentrum ccl. De afgelopen jaren zijn er nieuwe behandelmogelijkheden ontstaan en is de patiënten casemix verzwaard. Hierdoor waren de prestaties voor ccl niet meer passend. De nieuwe productstructuur sluit beter aan op de behandelpraktijk en zet de zorgvraag van de patiënt centraal in plaats van de diagnose van de patiënt.

Daarnaast hebben we een kostenonderzoek uitgevoerd. De maximumtarieven voor deze zorg dalen op basis hiervan met ongeveer 7,5 procent. Uit eerder kostenonderzoek bleek ook al dat de maximumtarieven te hoog waren vastgesteld. We hebben in overleg met de sector gewacht met de tariefdaling totdat de productstructuur kon worden aangepast. De tariefdaling wordt nu doorgevoerd op basis van nieuw uitgevoerd kostenonderzoek. De vernieuwde productstructuur en tariefwijziging zijn onderdeel van de regelgeving voor de medisch-specialistische zorg voor 2021 waarvan we volgende week een update publiceren.

Behandeling hooggebergte
De NZa heeft de taak om passende zorg en passend gebruik te stimuleren. Sinds 1 januari 2020 kan het Nederlands Astmacentrum Davos niet langer gebruik maken van de speciale hooggebergteregeling voor de zorg aan mensen met een complex chronische longaandoening. Het Zorginstituut heeft immers bepaald dat deze vorm van zorg geen wetenschappelijk aangetoonde meerwaarde heeft in vergelijking met dezelfde zorg op zeeniveau en daardoor niet langer onder het verzekerde pakket valt. Dat betekent dat het Nederlands Astmacentrum Davos de reguliere zorg aan mensen met een complex chronische longaandoening mag leveren tegen dezelfde tarieven als een kliniek in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tarieven voor behandeling complex chronische longaandoeningen omlaag
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 sep 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!