Naar aanleiding van de uitbraak van corona in maart dit jaar zijn diverse bepalingen uit de regelgeving voor de msz versoepeld

De medisch-specialistische zorg (msz) krijgt per 2021 structureel meer mogelijkheden om zorg op afstand te bieden. Versoepelingen die zijn doorgevoerd tijdens de coronacrisis krijgen per 2021 een definitieve plek in de regels.

Naar aanleiding van de uitbraak van corona in maart dit jaar zijn diverse bepalingen uit de regelgeving voor de msz versoepeld. Op deze manier kwamen we zorgverleners tegemoet zodat onze regels het declareren van zorg niet zouden belemmeren. Verduidelijkt is dat een zorgactiviteit geregistreerd mag worden als zorg op afstand geleverd wordt of op een andere locatie dan in het ziekenhuis. Gewijzigd is dat we enkele nieuwe zorgactiviteiten voor eerste consulten op afstand introduceren, en bij een aantal zorgactiviteiten de regels gewijzigd hebben, waardoor face-to-face contact niet langer vereist is. Daarbij moet wel voldaan worden aan alle voorwaarden.
 
Risico’s rond zorg op afstand
Om te voorkomen dat zorg op afstand leidt tot een toename van declaraties mag een consult op afstand alleen geregistreerd worden als dit een polikliniekbezoek vervangt. In sommige gevallen moeten patiënten na een eerste consult op afstand namelijk toch nog naar de polikliniek komen. Indien dit het geval is mag het consult op afstand dus niet afzonderlijk geregistreerd worden.

Lees meer over de structurele verruimingen in ons wijzigingendocument (Verantwoording Wijzingen dbc-release).

Add-on prestaties voor dure apotheekbereidingen
Per 2021 wordt het mogelijk om add-on prestaties vast te stellen voor dure geneesmiddelen die door een ziekenhuis(apotheek) zelf vanuit grondstoffen bereid worden. Hiermee trekken we de bekostiging van dure apotheekbereidingen gelijk met de bekostiging van dure geneesmiddelen die door fabrikanten geproduceerd worden. 

Meer maatwerk en innovatie mogelijk door facultatieve prestatie msz
Vanaf 2021 kunnen zorgverleners binnen de msz gebruikmaken van een facultatieve prestatie. Een facultatieve prestatie is een prestatie die gezamenlijk aangevraagd wordt door een zorgaanbieder en zorgverzekeraar en die naast de reguliere bekostiging gebruikt kan worden. Deze prestatie biedt mogelijkheden voor meer maatwerk, meer ruimte voor innovatie en innovatieve manieren van werken en betere mogelijkheden tot samenwerking over de schotten van de bekostiging heen. Lees meer over de facultatieve prestatie in het nieuwsbericht ‘NZa stimuleert maatwerk en innovatie met facultatieve prestatie’.

Nieuwe productstructuur voor complex chronische longaandoeningen
Voor complex chronische longaandoeningen (ccl) wordt een compleet nieuwe productstructuur voorgesteld. Deze structuur kwam tot stand in samenwerking met het Kenniscentrum ccl. De tarieven voor ccl gaan in 2021 omlaag als gevolg van de tariefherijking. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht ‘Tarieven voor behandeling complex chronische longaandoeningen omlaag’. 

Registratie patiëntengroepen medisch-specialistische revalidatiezorg
Om te komen tot meer transparantie en meer inhoudelijke onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars binnen de medisch-specialistische revalidatie zorg (msrz) hebben wij samen met Revalidatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland de patiëntengroepen ontwikkeld. De patiëntengroepen moeten per 1 januari 2021 verplicht geregistreerd worden.

Naar onze regelgeving
Beleidsregel prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg (BR_REG-21106a)
Nadere regel Regeling medisch-specialistische zorg (NR_REG-2103a)
Prestatie- en tariefbeschikking medisch-specialistische zorg (TB-REG-21608-02)