Bijna twee derde (65%) van de deelnemers geeft aan dat zij vanaf september een of meer keer gewisseld zijn van inhalatiemedicijnen

In september 2023 zijn afspraken gemaakt om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te gaan. Deze afspraken worden nog niet overal toegepast door artsen, apothekers en zorgverzekeraars. Dit blijkt uit de peiling die Longfonds heeft uitgezet. Deze peiling* toont dat ongewenste medicatiewissels nog veel voorkomen.

Stand van zaken
Bijna twee derde (65%) van de deelnemers geeft aan dat zij vanaf september een of meer keer gewisseld zijn van inhalatiemedicijnen. In 60% van de medicijnwissels ging het om een ongewenste medicijnwissel. De belangrijkste reden die wordt gegeven is dat het medicijn niet meer verkrijgbaar is (21%) of niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraar (18%). Opvallend is dat nog steeds één op de vijf mensen (21%) aangeeft dat de reden van de medicijnwissel hen niet is verteld.

Longfonds vindt het zorgwekkend dat mensen met een longziekte zo vaak worden geconfronteerd met een ongewenste medicijnwissel en hierdoor gezondheidsproblemen krijgen. Wij krijgen veel meldingen van mensen die hun vertrouwde inhalatiemedicijnen niet meekrijgen en hier last van hebben. Ze zijn extra benauwd, krijgen een longaanval of andere klachten na gebruik van het andere medicijn.

Dringend beroep
Wij realiseren ons dat door de huidige medicijntekorten een medicijnwissel soms noodzakelijk is. In alle andere gevallen moeten zorgverzekeraars, apothekers en artsen zich houden aan de gemaakte werkafspraken: ‘zorgverzekeraars en apothekers wisselen maximaal één keer in de vier jaar van inhalatiemedicijnen bij patiënten. En als er toch wisselingen nodig zijn, dan gebeurt dit in overleg met de patiënt en met goede begeleiding.’

Longfonds doet via een brief een dringend beroep op de koepels van apothekers, zorgverzekeraars en artsen om hun leden te wijzen op het naleven van de afspraken zoals we deze met elkaar hebben vastgelegd. Om te voorkomen dat mensen met een longziekte zieker worden door een medicijnwissel. Of omdat ze stoppen met hun medicatie vanwege de extra klachten. Dit willen we absoluut voorkomen en juist daarom is het zo belangrijk dat deze afspraken er zijn en in de praktijk worden gebracht.

Wat kun je zelf doen?
Heb je te maken met een ongewenste medicijnwissel? Ga het gesprek hierover aan met de apotheker en wijs hem/haar op de afspraken die zijn gemaakt: www.Longfonds.nl/medicijnwissel. Ervaar je negatieve gevolgen van een nieuw medicijn en wil je absoluut niet wisselen? Overleg dan met je huisarts of longarts.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je je probleem melden bij het Meldpunt van Longfonds: www.longfonds.nl/meldpunt. Hoe meer meldingen we ontvangen, hoe beter wij de belangen van patiënten kunnen behartigen. 

* De peiling medicijnwissel is uitgezet onder het Longpanel, de lezers van de nieuwsbrief van Longfonds en Vereniging astmaDavosNederland. Ruim 1000 mensen met astma, COPD en andere longziekten vulden de peiling in.

Bron: Longfonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Longfonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Veel ongewenste medicijnwissels
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!