De coronapandemie heeft een crisis veroorzaakt die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langslepende crises is nog weinig bekend

Mensen die een coronabesmetting hebben gehad, kunnen nog lang last hebben van klachten, soms zelfs meerdere jaren. Bij volwassenen van 26 jaar en ouder gaat het hierbij om ruim 3% en bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar is dat ongeveer 5%. Ongeveer een derde van deze groepen mensen krijgt van de huisarts de diagnose post-COVID of Long COVID. Dat blijkt uit het nieuwe kwartaalonderzoek (peiling december 2023) onder jongeren en volwassenen van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (Netwerk GOR), waar het Nivel deel van uitmaakt.

Van de mensen die aangeven langdurige klachten te hebben, geeft bijna een kwart van de volwassenen en een vijfde van de jongeren aan dat ze zich in het dagelijks leven heel erg beperkt voelen. Ze voelen zich onder meer vaak heel vermoeid. Ook klachten als geheugen- en concentratieproblemen, benauwdheid of kortademigheid en het hebben van suïcidale gedachten worden vaak genoemd. Daarbij kan de ernst van de klachten per persoon sterk verschillen. Volwassenen geven vaak aan dat ze hun verantwoordelijkheden minder goed kunnen nemen, bijvoorbeeld als het gaat om het huishouden of hun werk.

Klachten houden soms meerdere jaren aan
Er is ook gevraagd hoelang zij na de coronabesmetting klachten ervaren. Bij de volwassenen gaf 39% van degenen met klachten aan al 1 tot 2 jaar last te hebben en 32% 2 tot 3 jaar. Van de jongeren zegt 30% deze klachten 1 tot 2 jaar en 9% 2 tot 3 jaar te hebben.

Diagnose post-COVID bij ruim een derde van de mensen met langdurige klachten
Ook blijkt ook dat 36% van de volwassenen met deze klachten een diagnose post-COVID heeft gekregen van de huisarts. Ook 39% van de jongeren kreeg zo’n diagnose van de huisarts. Daarnaast zegt 39% van de volwassenen en 44% van de jongeren dat zij zelf, of mensen die hen goed kennen, denken dat hij of zij post-COVID hebben.

Stijging problemen met geheugen en concentratie
Uit nieuwe gegevens van huisartsen die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn blijkt dat het aantal volwassenen dat de huisarts bezoekt voor geheugen – en concentratieproblemen nog steeds flink hoger is dan voor de coronatijd (2019). Opvallend is dat deze stijging vooral voorkomt in de leeftijdsgroep 24-45 jaar (stijging van 60% ten opzichte van 2019). Bij ouderen is het aantal huisartsbezoeken voor geheugen- en concentratieproblemen terug op het niveau van 2019.

Over het onderzoek: de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 (GOR-COVID) 2021-2025
De coronapandemie heeft een crisis veroorzaakt die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langslepende crises is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR, verzamelt hier 5 jaar (2021-2025) kennis over met het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Dit netwerk bestaat uit het Nivel, het RIVM, lokale GGD'en, GGD GHOR Nederland en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. De inzichten helpen beleidsmakers bij het nemen van effectieve maatregelen bij deze en volgende, soortgelijke crises.

Bij het Nivel valt dit onderzoeksproject binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

Lees ook

Bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 3% van de volwassenen en 5% van de jongeren houdt langdurig klachten na coronabesmetting
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!