PrEp wordt beschikbaar gesteld voor €99,50 per maand. De nieuwe prijs is een reductie van ruim 80% t.o.v. de huidige prijs van ruim €550 per maand.

De hiv-preventiepil PrEP is vanaf aanstaande maandag in Nederland beschikbaar voor €99,50 per maand (bij dagelijks gebruik) bij Plusapotheken. De nieuwe prijs is een reductie van ruim 80% t.o.v. de huidige prijs van ruim €550 per maand.

Deal
Plusapotheken heeft een deal gemaakt met farmaceut Sandoz, die een generieke versie van PrEP verstrekt. Dit is mogelijk omdat het patent op PrEP van farmaceut Gilead deze zomer is vervallen. De bestandsdelen van beide middelen zijn exact hetzelfde en daarmee is de PrEP van €99,50 per maand net zo effectief.

Stap in goede richting
Tot nu is PrEP in Nederland officieel beschikbaar voor € 550 per maand, en wordt het niet door de overheid vergoed. Daarmee is het in de praktijk niet toegankelijk.

“Deze deal is goed nieuws voor de bestrijding van hiv in Nederland, omdat PrEP hiermee een stuk toegankelijker wordt. Tegelijkertijd vinden wij deze prijs nog steeds te hoog en is er geen vergoeding vanuit de overheid. Nederland blijft daarmee achter op landen als België, Frankrijk, de VS en Canada, waar PrEP wel vergoed wordt en het aantal hiv-infecties snel daalt,” aldus Louise van Deth, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Den Haag
Praktijkresultaten van PrEP in steden als Londen en San Francisco zijn spectaculair; in Londen is het aantal hiv-infecties in 1 jaar gedaald met 18% en in San Francisco daalde het aantal infecties in 4 jaar tijd met wel 49%. Aidsfonds roept het nieuwe kabinet op om PrEP snel beschikbaar te maken. In Nederland kunnen naar schatting 5 hiv-infecties per week kunnen worden voorkomen en daarmee is er geen reden om nog langer te wachten.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Aidsfonds
Wat is de URL bij deze bron?: https://aidsfonds.nl/nieuws/prep-ruim-80-goedkoper-in-nederland
Originele titel: PrEP ruim 80% goedkoper in Nederland
Datum: 2021-08-03

Relevante artikelen ...

51,5% van de deelnemers die biologische medicijnen gebruikt heeft tenminste één bijwerking Update resultaten Monitor biologische medicijnen Ongeveer de helft (51,5%) van de deelnemers van de Monitor biologische medicijnen heeft tenminste ... Chronisch zieken Tue, 05 May 2020, 06:49:32