Er lijkt een toename van het aantal mensen met schurft plaats te vinden

In VUmc hebben we een patiënt gehad met een zeer besmettelijke vorm van scabiës (schurft). Er lijkt bovendien een toename van het aantal mensen met schurft te zijn in Amsterdam. Uit medisch belang en op advies van de GGD Amsterdam hebben we daarom samen met de GGD een brief gestuurd aan alle patiënten die op dezelfde dag in dezelfde polikliniek zijn geweest als deze besmette patiënt. Hoewel de kans klein is, zou het kunnen dat iemand anders (in de nabijheid van deze patiënt) ook schurft heeft opgelopen.

Achtergrond en klachten

Scabiës is bij veel mensen beter bekend onder de naam schurft. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Het is een besmettelijke huidziekte en wordt veroorzaakt door mijten die in de huid gaan zitten. Een van de belangrijkste klachten is jeuk. Deze jeuk neemt in de loop der dagen toe en is in bed (bij warmte) meestal het hevigst. De minder besmettelijke vorm van schurft wordt overgebracht door langdurig huidcontact (minimaal 15 minuten) met een besmet persoon. Bij de zeer besmettelijke vorm (scabiës crustosa) is verblijf in dezelfde ruimte mogelijk al een risico.

Advies

Indien er klachten (jeuk) zijn die passen bij schurft meldt dit dan bij de (huis)arts. Houdt rekening met het feit dat tussen het moment van besmetting en het krijgen van jeukklachten (incubatietijd) minimaal 2 weken en maximaal 10 weken zit. De huisarts kan indien nodig doorverwijzen naar de dermatoloog die vast kan stellen of er inderdaad sprake is van schurft.