In de gehandicaptenzorg is veel fysiek contact tussen verzorgenden, begeleiders en de mensen die in instellingen wonen

Ouders van kinderen in instellingen in de gehandicaptenzorg maken zich zorgen omdat er niet of nauwelijks kan worden getest op corona. Deze zorg wordt gedeeld door directies en mensen die in de instellingen werken als begeleider of verzorgende. Voorkomen moet ook worden dat onnodige en veel te ingrijpende maatregelen worden genomen.

In de gehandicaptenzorg is veel fysiek contact tussen verzorgenden, begeleiders en de mensen die in instellingen wonen.

Vooralsnog wordt er niet of nauwelijks getest op corona. Onnodige en te ingrijpende maatregelen moeten worden voorkomen door (meer) te testen en te zorgen voor goede bescherming voor bewoners en medewerkers. Daarnaast kan met meer testen en bescherming voorkomen worden dat zorginstellingen versnellers worden in de verspreiding van het virus.

Schade voorkomen 
Volgens de instellingen is er bij hen een groot tekort aan testmateriaal en testcapaciteit. Alleen door te testen kunnen besmette mensen geholpen worden (quarantaine, opname ziekenhuis) en kan verspreiding worden voorkomen.

Ieder(in) krijgt signalen van bezorgde ouders en naasten. Volgens directeur Illya Soffer zijn snel voldoende tests en bescherming nodig om “onnodige quarantaine, isolatie van woongroepen en psychische schade bij kinderen, volwassen bewoners en familieleden te voorkomen”.

Het RIVM gaf eerder aan dat er landelijk geen gebrek is aan testcapaciteit, maar dat er wel terughoudend mee wordt omgesprongen. Ieder(in) pleit bij het ministerie en in overleg met zorgaanbieders (VGN) voor snelle uitbreiding van de testmogelijkheden in de gehandicaptensector.

Stel voldoende bescherming beschikbaar
Minstens zo belangrijk is de beschikbaarheid van voldoende beschermingsmateriaal in de gehandicaptenzorg, zoals mondkapjes, Begrijpelijk is dat in eerste instantie het meeste materiaal naar de acute zorg in ziekenhuizen gaat. Ieder(in) pleit voor een zo spoedig mogelijke beschikbaarstelling van beschermingsmateriaal in de zorginstellingen. Ook om te voorkomen dat een mogelijk snelle verspreiding onder verzorgenden en bewoners in instellingen leidt tot nog grotere druk op de medische zorg.

Zie ook NOS Nieuwsuur: gehandicaptenzorg waarschuwt voor gebrek aan tests


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zo snel mogelijk testen en beschermen in instellingen gehandicaptenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!