Sinds corona ervaren mensen met psychische problemen meer angst, depressies, spanning, stress en paniekaanvallen

De coronacrisis heeft tot nu toe al grote impact gehad op mensen met (ernstige) psychische of psychosociale problemen. Uit onderzoek blijkt dat hun klachten toenemen. De avondklok zal de psychische druk in veel gevallen verder vergroten. In het belang van mensen psychische of psychiatrische klachten, roepen MIND, V&VN en de NVVP handhavers op om terughoudend en de-escalerend op te treden in de handhaving van de avondklok. In een brief aan betreffende organisaties lichten zij de situatie toe en delen tips om met mensen met klachten om te gaan. Bij de invoering van het verplichte mondkapje, deelde MIND een vergelijkbare oproep aan detailhandelaren, vervoerders en supermarkten.

Impact avondklok en andere coronamaatregelen
Sinds corona ervaren mensen met psychische problemen meer angst, depressies, spanning, stress en paniekaanvallen. Het merendeel van mensen met psychische of psychosociale problemen zal zich waarschijnlijk aan de avondklok houden, maar voor een minderheid zal dit heel moeilijk zijn. Denk aan mensen met psychische spanningen die de straat opgaan of direct contact met familie nodig hebben om tot rust te komen, die te maken hebben met grote spanningen in de thuissituatie of (dreiging van) huiselijk geweld en mensen die door verwardheid de betekenis van de avondklok niet overzien.

Bejegening in handhaving avondklok
Het kabinet heeft gelukkig al een uitzondering gemaakt voor dak- en thuislozen die niet in de opvang willen verblijven. NVvP, V&VN en MIND adviseren handhavers om bij het aantreffen van iemand op straat, snel een indruk te krijgen van iemands geestelijke toestand en de-escalerend op te treden. Wanneer iemand extreem angstig of verward is, is de persoon niet (goed) in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen. Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen.

Mondkapjes
Ook bij de invoering van de mondkapjesplicht, is gevraagd om terughoudend op te treden. Voor sommige mensen met psychische problemen is het dragen van een mondkapje niet mogelijk of kan dat schadelijke effecten hebben. Bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van ernstige angst of paniek, moeite hebben met hun ademhaling of door een trauma geen gezichtsmasker verdragen. Deze problemen zijn meestal niet zichtbaar en maken het moeilijk om de uitzondering aannemelijk te maken. MIND vraagt om begrip voor deze groep en roept winkels, openbare gebouwen en vervoersbedrijven op om terughoudend te zijn om de toegang van bezoekers te weigeren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVVP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVVP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep aan handhaving: houd rekening met mensen met psychische klachten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!