De inspectie constateert dat het proces van terugdringen volop in ontwikkeling is

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) deed onderzoek naar het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de Jeugdzorgplus. De inspectie constateert dat het proces van terugdringen volop in ontwikkeling is, maar dat er ook factoren zijn die dit proces belemmeren.

In het eerste kwartaal van 2019 deed de inspectie inventariserend onderzoek naar het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen bij veertien locaties van Jeugdzorgplus instellingen. Daarbij sprak de inspectie met 54 jeugdigen. Alle onderzochte instellingen werken aan een leefklimaat dat meer gericht is op de ontwikkeling van jeugdigen en waarbij minder vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast. Uit het onderzoek komt naar voren dat het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen volop in ontwikkeling is. Hoe ver instellingen daarmee zijn verschilt, vaak zelfs tussen groepen binnen één instelling. Instellingen hebben zelf invloed op factoren als de organisatiecultuur en de invoering van een bepaalde methodiek.  De oplossing voor andere factoren ligt deels buiten de instellingen, zoals invloed op de groepsgrootte door beperkte financiële middelen.

Ontwikkelingsgericht klimaat
Het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen is onderdeel van het inspectieprogramma ‘Ontwikkelingsgericht klimaat’ voor de komende drie jaar, waarbij in het toezicht een opbouw plaatsvindt van stimuleren naar handhaven.

Het inventariserend onderzoek vormde een eerste stap in het toezicht op de toepassing en het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. De onderzoeksresultaten bieden de betrokken partijen inzicht in de stand van zaken en vooral in de factoren die het proces van terugdringen belemmeren.

Gezamenlijke opdracht tot ontwikkeling
Op grond van de onderzoeksresultaten ziet de inspectie een gezamenlijke opdracht voor het rijk, de gemeenten, de brancheorganisaties en de instellingen om te werken aan de voorwaarden voor een ontwikkelingsgericht klimaat. Met het actieplan ‘De best passende zorg voor kwetsbare jongeren’ van april 2019 is een eerste stap gezet in deze gezamenlijke opdracht. De inspectie verwacht dat betrokken partijen het plan concretiseren en voortvarend uitvoeren.

Documenten
Factsheet Terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Jeugdzorgplus maakt werk van terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!