De raad van toezicht en de raad van bestuur bestaan op dit moment elk uit één persoon

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het Laurentius Ziekenhuis Roermond onder verscherpt toezicht gesteld. Bij Laurentius zijn tekortkomingen in het thema goed bestuur. De raad van toezicht en de raad van bestuur bestaan op dit moment elk uit één persoon. Dat is een kwetsbare bestuurlijke situatie.

De raad van bestuur zorgt voor de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis. De raad van bestuur is onder meer verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De raad van toezicht houdt in de gaten of het bestuur zijn werk goed doet.  Het is daarom belangrijk dat de raad van toezicht onafhankelijk is. Goed bestuur, goed toezicht en goede zorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom houdt de inspectie ook toezicht op het thema goed bestuur.

Wat is er aan de hand?
Op 13 juli trad de raad van toezicht van Laurentius af. Er werd een tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht aangewezen, die gaat zoeken naar nieuwe leden voor de raad van toezicht. Het is onbekend hoe lang deze kwetsbare situatie zal voortduren. De inspectie wil het herstel van goed bestuur nauwlettend volgen en heeft daarom Laurentius onder verscherpt toezicht gesteld.

Hoe nu verder?
Het verscherpt toezicht is ingegaan op 5 augustus en duurt zes maanden. De raad van bestuur moet samen met de raad van toezicht een plan maken over hoe de voorwaarden voor goed bestuur worden hersteld. Dat moeten ze 19 augustus hebben opgestuurd. Iedere twee maanden moet Laurentius bovendien rapporteren over de voortgang.

In de periode van het verscherpt toezicht voert de inspectie onder meer gesprekken met de raad van bestuur en de raad van toezicht. Ook kan de inspectie Laurentius (onaangekondigd) bezoeken. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie de voortgangsrapportages en de uitkomsten van bezoeken. Dan besluit de inspectie of wordt voldaan aan de voorwaarden voor goed bestuur en het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen

Documenten
Verscherpt toezicht Laurentius Ziekenhuis Roermond augustus 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verscherpt toezicht voor Laurentius Ziekenhuis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!