Naast de tarieven publiceren de NZa ook de nieuwe regelgeving voor de forensische zorg voor volgend jaar

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld voor de forensische zorg. Net als in de gespecialiseerde ggz en generalistische basis ggz dalen de tarieven licht ten opzichte van 2019. We hebben de tarieven vastgesteld op basis van de uitkomsten van een groot opgezet kostenonderzoek in de ggz en fz. Hier is sinds het voorjaar van 2018 samen met de sector aan gewerkt. Naast de tarieven publiceren we ook de nieuwe regelgeving voor de forensische zorg voor volgend jaar.

Passende tarieven
Eerder deze maand maakten we de tarieven voor de gespecialiseerde ggz en generalistische basis ggz bekend. De tarieven voor de forensische zorg lieten even op zich wachten, omdat we nog een aantal experts uit de forensische zorg hebben geraadpleegd. Zo hebben we ook voor alle prestaties in de forensische zorg op een zorgvuldige manier goede tarieven kunnen bepalen.

De tarieven in de forensische zorg dalen gemiddeld voor verblijf met 2,1% en voor behandeling met 5,5%. Deze nieuwe tarieven zijn gebaseerd op een diepgaand en representatief kostprijsonderzoek dat uitgebreid is afgestemd met zorgpartijen. We verwachten dat de zorginkoper, in de forensische zorg ForZo/JJi, met deze tarieven een vergoeding kan geven die past bij de zorg die geleverd wordt. De nieuwe tarieven 2020 zijn hierbij het uitgangspunt. We zullen de komende tijd monitoren welke tarieven worden gecontracteerd.

Andere wijzigingen
In de forensische zorg mag een zorgaanbieder zorg declareren als een patiënt tijdelijk in een ziekenhuis wordt opgenomen. Dat was gebonden aan een maximum van zeven dagen. Dat maximum geldt niet in de gespecialiseerde ggz en de langdurige zorg. In lijn daarmee komt dit maximum nu ook te vervallen in de forensische zorg. Daarnaast is het in de forensische zorg vanaf 2020 mogelijk om max-maxtarieven af te spreken. Daarmee kan de inkoper bij aanbieders zorg inkopen tot 10% boven de NZa-tarieven, om bijvoorbeeld kwaliteit te belonen. We hebben met deze twee aanpassingen de regels in de forensische zorg gelijk getrokken met de andere sectoren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa stelt tarieven forensische zorg vast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!