Nefes leverde in Arnhem zorg aan een kleine groep ouderen met een migratieachtergrond

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaf Stichting Nefes in januari 2019 een aanwijzing. Daarin stond dat de zorgaanbieder cliënten over moest dragen en pas weer zorg mag verlenen als de risico’s voor kwaliteit en veiligheid van zorg zijn weggenomen. Alle cliënten zijn in februari 2019 overgedragen.

Wat is er gebeurd?
Nefes leverde in Arnhem zorg aan een kleine groep ouderen met een migratieachtergrond. De inspectie oordeelde in december 2018 dat de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg groot waren. Ook had de inspectie geen vertrouwen in de verbeterkracht van de organisatie. Om die reden gaf de inspectie Nefes in januari 2019 een aanwijzing. Daarin stond dat Nefes de cliënten moest overdragen aan een andere zorgaanbieder. Nefes mag pas weer zorg verlenen als de risico’s voor kwaliteit en veiligheid van de zorg zijn weggenomen. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder dwingt een einde te maken aan een ongewenste situatie. 

De inspectie stelde korte tijd later vast dat Nefes de zorgverlening aan cliënten niet binnen de gegeven termijn had overgedragen. Om alsnog af te dwingen dat Nefes de cliënten overdroeg, legde de inspectie een last onder dwangsom op. De inspectie gebruikt de last onder dwangsom, eveneens een bestuursrechtelijke maatregel, onder meer als een zorgaanbieder een aanwijzing niet naleeft. In februari 2019 bleek dat er op de locatie van Nefes geen zorgactiviteiten meer plaatsvonden. De cliënten waren overgedragen aan een andere zorgaanbieder in Arnhem. Daarmee kwam een einde aan de last onder dwangsom.

Waarom nu openbaarmaking?
De inspectie maakte de informatie over dit handhavingstraject eerder slechts gedeeltelijk openbaar. Dit in verband met een lopende procedure. Deze procedure is onlangs afgerond. De inspectie maakt de maatregelen die ze neemt openbaar. Openbaarmaking bevordert de aandacht voor zorgkwaliteit. En goede informatie over de kwaliteit van zorg helpt bij het kiezen van de juiste zorgaanbieder

Hoe nu verder?
Nefes mag weer zorg gaan verlenen als de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg zijn genomen en dat door de inspectie is getoetst.

Documenten
Last onder dwangsom Stichting Nefes Arnhem februari 2019
Aanwijzing Stichting Nefes Arnhem januari 2019
Zienswijze Stichting Nefes Arnhem op aanwijzing januari 2019


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing Stichting Nefes gedeeltelijk nog van kracht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!