Minister de Jonge wil via wetgeving zzp’ers gaan weren uit de zorg

CNV & Zorg en Welzijn maakt zich grote zorgen over het plan van minister de Jonge van VWS om via wetgeving zzp’ers te gaan weren uit de zorg. De Jonge deed daarover uitspraken in het tv-programma Meldpunt van omroep MAX. De zorg, met haar enorme personeelstekorten, is gebaat bij het behoud van zoveel mogelijk professionals. CNV Zorg en Welzijn onderschrijft dat de vlucht naar het zzp-schap moet stoppen. Maar een verbod is de verkeerde oplossing. Het  risico is dat, naast personeel in dienstverband, ook de zzp-collega’s de sector gaan verlaten op het moment dat zij niet meer als zelfstandige aan de slag kunnen.

Maak dienstverband aantrekkelijker
Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “Minister de Jonge wil het paard achter de wagen spannen. Het verbod op vaak goed gekwalificeerde, gemotiveerde en flexibele zelfstandigen in de zorg is een slecht idee. Het is beter om te zoeken naar manieren om mensen te behouden en het werken in dienstverband aantrekkelijker te maken. De minister en werkgevers hebben alle mogelijkheden om dit goed te regelen.”

CNV Zorg & Welzijn ziet meer in het voorkomen van de vlucht naar het zzp-schap door de oorzaken daarvan aan te pakken. Belangrijk daarbij is te zorgen voor meer gelijke voorwaarden voor vast en flexibel personeel in de zorg. Bijvoorbeeld door de belastingregels anders in te richten. In cao’s in het ook zaak om meer maatwerk en keuzevrijheid mogelijk te maken. CNV ziet dat als opdracht samen met werkgeverspartijen.

Hou bemiddelaars buiten de deur
Detacheerders en bemiddelaars maken op dit moment veel winst door slim in te spelen op de personeelstekorten in de zorg. Dat levert vooral veel druk op de personeelskosten van zorginstellingen. Zorgorganisaties kunnen regionale afspraken maken om detacheerders buiten de deur te houden, zoals bijvoorbeeld scholen dat in Amsterdam al doen. Op die manier houden scholen docenten in dienst en zijn ze geen extra kosten kwijt aan belasting en bemiddeling.

Kwaliteit zorg in geding
Het gevaar is groot dat een belangrijk aantal zzp’ers in de zorg de sector voor gezien zullen houden als ze helemaal niet meer als zelfstandige kunnen werken. Dat kan de zorgsector, met zijn grote personeelstekorten, zich niet veroorloven zonder meer ernstige gevolgen voor de kwaliteit van het werk en de veiligheid van patiënten. In de zorgsector werken ruim 120.000 zelfstandigen. Dat is ongeveer 10 procent van de werknemers in de zorg. Anneke Westerlaken: “Als een kwart van deze mensen uit de zorg zou vertrekken door deze nieuwe wetgeving, hebben we er een enorm probleem bij.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Andre van der Vlugt / CNV
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: CNV: 'zzp-verbod van minister de Jonge ondoordacht.'
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 13 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!