De uitspraak is van groot landelijk belang en biedt ActiZ-leden een stevig handvat voor tariefbesprekingen met gemeenten

Woensdag 22 januari heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in een door Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) en ActiZ aangespannen rechtszaak tegen te lage tarieven, die de gemeenten in de Regio Gooi & Vechtstreek hebben vastgesteld voor de hulp bij het huishouden. Het Gerechtshof heeft geoordeeld dat de AMvB Reële prijs Wmo ook van toepassing is op ‘Open house procedures’ en dat de gemeenten voor het jaar 2019 geen reële prijzen hebben vastgesteld. Daarmee hebben de gemeenten onrechtmatig gehandeld jegens de thuiszorgorganisatie. Voorts heeft het Hof geoordeeld dat het tarief aangepast moet worden aan de loonstijgingen van de CAO-VVT en niet aan gemiddelde loonstijgingen, zoals de CBS-index voor cao-lonen.

De uitspraak is hiermee van groot landelijk belang en biedt ActiZ-leden een stevig handvat voor tariefbesprekingen met gemeenten.

CAO-VVT loonstijgingen zijn leidend voor het tarief en de indexatie
ActiZ is verheugd dat het Gerechtshof ten principale heeft geconcludeerd dat het Wmo tarief moet worden aangepast aan de loonstijgingen volgens de toepasselijke CAO-VVT, nu aanbieders van hulp bij het huishouden (HbH) aan de CAO-VVT gebonden zijn. Daarbij oordeelt het Hof dat het tarief daarom niet moet worden aangepast aan gemiddelde loonstijgingen. De gemeenten hanteerden de CBS-index voor cao-lonen.

Ook moeten de gemeenten rekening houden met eisen die de gemeenten zelf in het verleden ten aanzien van de beloning van het HbH personeel hebben gesteld. 

Het Hof heeft de kernvraag als volgt verwoord:

“De omstandigheid dat de prijzen worden geïndexeerd volgens de CBS-index voor cao-lonen volstaat naar het voorshands oordeel van het hof niet zonder meer: de prijzen moeten niet worden aangepast aan de gemiddelde loonstijgingen, maar aan de loonstijgingen volgens de toepasselijke Cao-VVT, nu de aanbieders aan die cao zijn gebonden. Bovendien moet daarbij rekening worden gehouden met de eisen die de gemeenten in het verleden ten aanzien van het personeel hebben gesteld. Dat de gemeenten niet rechtstreeks door die cao worden gebonden, maakt dat niet anders. Het gaat erom dat de loonkosten van de aanbieders bepalend zijn voor de prijs van de zorg en daarmee voor de reële prijs in de zin van artikel 5.4 lid 3 Wmo.”

Het Gerechtshof heeft de betreffende gemeenten veroordeeld om binnen twee maanden een onafhankelijke registeraccountant een kostenonderzoek op het prijspeil van 2019 voor tarieven 2019 in de regio uit te laten voeren met inachtneming van de AMvB reële prijs Wmo.

TGVS heeft samen met ActiZ de zaak voorgelegd aan de rechter nadat de landelijke regiegroep, waar de kwestie eerst door ActiZ was ingebracht, niet tot een eensluidende conclusie kwam en het ministerie van VWS, die ook deel uitmaakte van de Regiegroep, daarop geen aanleiding zag in te grijpen. Prof. mr. Jaap Sijmons van Nysingh advocaten is voor de rechtszaak door TGVS en ActiZ ingeschakeld. Voor ActiZ is de casus van landelijk belang, nu de kernvragen de werking van de AMvB reële prijs en de indexatie op basis van CAO-VVT kostenstijgingen betreffen.

Klik hier voor de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gerechtshof bevestigt: CAO-VVT is leidend voor Wmo tarieven en indexatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!