Broer, zus, opa of oma, ze mogen blijven mantelzorgen zonder dat er iemand wordt gekort op een bijstandsuitkering

Dinsdag 2 juni is er door de Eerste Kamer gestemd tegen de wetswijziging in de Participatiewet. Broer, zus, opa of oma, ze mogen blijven mantelzorgen zonder dat er iemand wordt gekort op een bijstandsuitkering. Ieder(in) heeft zich hiervoor sterk uitgesproken richting de Tweede en Eerste Kamer en werd gesteund door dertien organisaties (velen verenigd in de Armoedecoalitie). Met het verwerpen van de wetswijziging kunnen mensen met een beperking voor elkaar blijven zorgen. Zo kunnen ze een leven opbouwen en wordt dure instellingszorg voorkomen.

Het kabinet beoogde met de wijziging discriminatie in de Participatiewet op te heffen, maar creëerde juist een discriminerend onderscheid tussen mensen met en zonder bijstandsuitkering. Mensen met een bijstandsuitkering zouden namelijk financieel worden gestraft als zij voor iemand gaan zorgen en om die reden gaan samenwonen. Mensen zonder bijstand kunnen wel gaan samenwonen om voor elkaar te zorgen. Dat is discriminatie.

We zijn blij dat de Eerste Kamer gaat staan voor mensen met een beperking en mantelzorg mogelijk maakt. De regering moet nu met een alternatief komen.

Wetswijziging Participatiewet is opnieuw een stap achteruit voor mensen met een beperking


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Ieder(in)
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ieder(in)
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wetswijziging Participatiewet verworpen: opluchting voor mensen met een beperking
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!