Voor het vaststellen van de tarieven binnen de medisch-specialistische zorg vraagt de NZa jaarlijks kostprijzen op aan zorgaanbieders

Per 1 september 2020 wijzigt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de regelgeving voor het kostprijsmodel in de medische-specialistische zorg op 2 punten. Vanaf boekjaar 2019 moeten algemene ziekenhuizen en universitair medische centra ook kostprijzen van dbc-zorgproducten uit het vrije segment aanleveren. Daarnaast schrijft de nieuwe regel voor hoe de beschikbaarheidbijdrage academische zorg (BBAZ) verdeeld wordt over de kostprijzen.

Voor het vaststellen van de tarieven binnen de medisch-specialistische zorg vraagt de NZa jaarlijks kostprijzen op aan zorgaanbieders. Vanaf boekjaar 2019 moeten algemene ziekenhuizen en universitair medische centra naast de kostprijzen van dbc-zorgproducten uit het reguleerde segment, ook kostprijzen van dbc-zorgproducten uit het vrije segment aanleveren. Deze gegevens zijn essentieel voor een goede en transparante verdeling en verantwoording van de beschikbaarheidbijdrage academische zorg (BBAZ).

Daarnaast beschrijven wij in de aangepaste regelgeving duidelijker hoe er in de kostprijsberekening omgegaan moet worden met de BBAZ. Universitair medische centra ontvangen de BBAZ voor het behandelen van zeer complexe patiënten en het ontwikkelen van nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling. De NZa is verantwoordelijk voor de juiste vaststelling van deze beschikbaarheidbijdrage.

Aanleveren kan tot 1 december 2020
In verband met de uitbraak van het coronavirus is de deadline voor het aanleveren van de kostprijzen over boekjaar 2019 verschoven naar 1 december 2020. Dit uitstel geeft zorgaanbieders de ruimte om tot goede kostprijzen te komen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa past regelgeving kostprijsmodel medisch-specialistische zorg aan
  • Doelgroep: Beleidsmakers
  • Datum: 09 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!