Relaunch mag nu al geen cliënten meer aannemen, en moet de huidige cliënten overdragen aan andere zorgaanbieders

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Relaunch Nederland in Tiel een aanwijzing gegeven. De zorgaanbieder biedt opvang en hulp aan mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychiatrische of andere problematiek. De zorg voldoet niet aan de normen voor verantwoorde en goede zorg en vertoont grote tekortkomingen. Relaunch mag nu al geen cliënten meer aannemen, en moet de huidige cliënten overdragen aan andere zorgaanbieders.

Dit is er aan de hand
Op 3 november 2020 bracht de inspectie een onaangekondigd bezoek aan Relaunch. Dit na een eerder bezoek in 2018 en een hertoets in 2019. De inspectie stelt nu vast dat Relaunch nog steeds niet aan de normen voldoet op de volgende terreinen:

Persoonsgerichte zorg
De wettelijke vertegenwoordigers van de cliënten worden niet bij de zorg betrokken. De bestuurder is de enige zorgverlener en bespreekt de zorg alleen met de cliënten.

Deskundige zorgverlener
Door hun verstandelijke beperking en bijkomende problematiek kunnen de cliënten risico’s lopen. In hun zorgdossiers staat daar nauwelijks iets over. Het ontbreekt ook aan een aantal zorgplannen. De bestuurder heeft geen relevante zorgopleiding gevolgd. Er is geen actueel opleidingsplan.

Sturen op kwaliteit en veiligheid
Relaunch werkt niet aan het structureel verbeteren van de zorg. 

Medicatieveiligheid
Er is geen actueel medicatieoverzicht en geen actuele toedienlijst van de apotheek. De bestuurder/zorgverlener geeft medicijnen zonder de juiste opleiding en tekent de medicatie 

Vanwege de ernst van de situatie heeft de inspectie een aanwijzing gegeven. Dat is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. 

Relaunch mag nu al geen cliënten meer aannemen. Uiterlijk dinsdag 2 februari 2021 moet Relaunch de huidige cliënten die zorg krijgen volgens de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg, overdragen aan een of meer andere zorgaanbieders.

Als Relaunch niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen om het naleven van de aanwijzing af te dwingen. 

Documenten
Relaunch Nederland Tiel aanwijzing januari 2021
Relaunch Nederland Tiel november 2020


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aanwijzing voor Relaunch Nederland in Tiel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 27 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!