Op dit moment kennen sommige zorgorganisaties een lagere aanspraak op het kwaliteitsbudget dan gewenst

Het kwaliteitsbudget moet ook voor het jaar 2019 effectief ingezet kunnen worden. Dat is de strekking van een motie die de Tweede Kamer dinsdag aannam om ongewenste effecten te repareren. Op dit moment kennen sommige zorgorganisaties een lagere aanspraak op het kwaliteitsbudget dan gewenst. Dat geldt met name voor zorgorganisaties die al voor 2018 hadden ingezet op een lager ziekteverzuim en die medewerkers die niet in loondienst waren, in dienst namen.

De regering wordt verzocht, in overleg met ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland, afspraken over de reparatie van regels voor de inzet van het kwaliteitsbudget 2020 (waarover we nu met ZN spreken), met terugwerkende kracht ook te laten gelden voor 2019. ActiZ had liever een oplossing in 2019 gehad maar dit bleek niet haalbaar.  

ActiZ heeft veel signalen van leden gekregen en daarom is er veelvuldig contact geweest met Kamerleden. We zijn blij dat deze motie tot stand kwam en is aangenomen. We verwachten dat hiermee leden geholpen worden. De aankomende weken zal ActiZ met ZN en het ministerie van VWS overleggen hoe er uitvoering kan worden gegeven aan de motie. De overleggen over de bekostiging 2020 lopen op dit moment en moeten leiden tot bestuurlijke afspraken voor 1 juni 2019.

Lees ook de eerdere berichtgeving: Tweede Kamer vraagt minister om oplossing voor onbedoelde effecten kwaliteitsbudget verpleeghuiszorg