Registratie van een intercollegiaal consult en medebehandeling op afstand structureel is toegestaan

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de b-release van het dbc-pakket voor de medisch-specialistische zorg beschikbaar gesteld. Per 1 januari 2022 voeren wij een aantal wijzigingen door om passende zorg te stimuleren en aan te sluiten bij positieve ontwikkelingen in de praktijk. Zo wordt de registratie van een intercollegiaal consult en medebehandeling op afstand structureel toegestaan. Ook introduceren we overige zorgproducten (ozp’s) om de toepassing van de innovatieve perfusietechniek bij lever- en longtransplantaties mogelijk te maken. Daarnaast maken we de financiering van voorlichting over de 13-wekenecho bij zwangere vrouwen mogelijk, en hebben we prestaties ontwikkeld voor de operatie percutane transforaminale endoscopische discectomie (PTED). Er zijn slechts beperkte wijzigingen in de tarieven.

Digitaal waar het kan
Bij een intercollegiaal consult en medehandeling verloopt het contact met de patiënt in principe face-to-face. Als het medisch verantwoord en noodzakelijk is, bijvoorbeeld als er sprake is van infectierisico’s, kan het contact ook op afstand plaatsvinden. In 2020 en 2021 was dit vanwege de corona-uitbraak al tijdelijk toegestaan. Met de wijziging wordt de registratie van een intercollegiaal consult en medebehandeling op afstand nu structureel mogelijk.

Ruimte voor innovatie
De toepassing van perfusietechnieken bij de transplantatie van lever- en/of longen is van grote waarde voor het verbeteren van de conditie van deze organen. De kans op een succesvolle transplantatie wordt daarmee vergroot. Deze procedures maakten geen deel uit van de bekostigingssystematiek. We introduceren nu overige zorgproducten (ozp’s) om deze innovatieve techniek te bekostigen.

13-wekenecho
Sinds 1 september 2021 krijgen alle zwangere vrouwen een vrijblijvende 13-wekenecho aangeboden als onderdeel van een nieuw bevolkingsonderzoek. Om zwangere vrouwen hierop te wijzen is goede voorlichting nodig. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de NZa gevraagd om deze counseling per 1 augustus 2021 in de bekostiging mogelijk te maken. Deze wijziging hiervoor wordt per 1 januari 2022 ingevoerd. Om voor de tussenliggende periode (van 1 augustus 2021 tot en met 31 december 2021) te compenseren, geldt er een opslag op het tarief in 2022. Per 2023 verdwijnt deze opslag.

Aanspraak PTED
In november 2020 is de operatie PTED vanuit de voorwaardelijke toelating definitief aan het basispakket toegevoegd door Zorginstituut Nederland. Wij hebben nu passende prestaties ontwikkeld voor deze behandeling van lage rughernia en uitstralende beenpijn. Tot aan de introductie van deze tarieven op 1 januari 2022 mogen de prestaties voorwaardelijke toelating worden gebruikt.

Tarieven
Er zijn slechts beperkte wijzigingen in de tarieven. We hebben correcties doorgevoerd op de tarieven van stamceltransplantaties en infertiliteit. Daarnaast hebben we een kleine aanpassing gedaan voor vijf dbc-producten en drie tarieven binnen de zorgproductgroep complex chronisch falen.

Naar onze regelgeving
Beleidsregel prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg - BR/REG - 22114a
Regeling medisch-specialistische zorg - NR/REG-2207a


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa publiceert update dbc-pakket medisch-specialistische zorg 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!