De belangrijkste zorg is het versnipperd juridisch kader voor het (her)gebruik van lichaamsmateriaal en medische gegevens voor onderzoek

De Federatie Medisch Specialisten, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), COREON en Health-RI hebben in een gezamenlijke brief aan Tweede Kamerleden hun zorgen geuit over het wetsvoorstel ‘Wet zeggenschap lichaamsmateriaal’. De belangrijkste zorg is het versnipperd juridisch kader voor het (her)gebruik van lichaamsmateriaal en medische gegevens voor onderzoek.

De organisaties benadrukken het belang van integrale sectorale wet- en regelgeving dat aansluit op de praktijk. Daarnaast doen ze een aantal specifieke aanbevelingen over het nader gebruik van restmateriaal dat is afgenomen in het kader van een geneeskundige behandeling:

  1. Maak duidelijke regels voor uitzonderingen op het vereiste van toestemming.
  2. Herdefinieer de reikwijdte van de toestemming en ontwikkel een algemene toestemmingsprocedure.
  3. Beperk de lastendruk.

Op dinsdag 28 september wordt het wetsvoorstel ‘Wet zeggenschap lichaamsmateriaal’ in een technische briefing behandeld. De technische briefing is live te volgen via de website van de Tweede Kamer. Voor 1 oktober kunnen Kamerleden hun schriftelijke inbreng indienen op het wetsvoorstel. De partijen roepen de Kamerleden op hun inbreng mee te nemen in de behandeling van het wetsvoorstel.

Lees hier de volledige brief.



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgen om versnipperd juridisch kader (her)gebruik lichaamsmateriaal
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 26 sep 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!