De gewenste kwaliteit is vastgesteld in een kwaliteitskader door het Zorginstituut

In Nederland is de afgelopen periode een steeds luidere roep om betere kwaliteit van zorg voor mensen in een verpleeghuis. Onder andere het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers leidde tot de politieke keuze meer geld beschikbaar te stellen voor het verbeteren van die kwaliteit. De gewenste kwaliteit is vastgesteld in een kwaliteitskader door het Zorginstituut. De minister van VWS heeft de  Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) gevraagd goede tarieven vast te stellen zodat ieder verpleeghuis aan het kwaliteitskader kan voldoen.

We willen dat doen op basis van feiten. Daarom starten we met een uitvraag van data aan zorgaanbieders. Dat betekent een extra inspanning van de financiële afdeling van de verpleeghuizen; we zullen samen met de verpleeghuizen gaan kijken hoe we dit zo goed en met zo min mogelijk belasting voor hen kunnen organiseren.

Integrale vergelijking
We ontwikkelen de nieuwe bekostiging op basis van een integrale vergelijking van de kosten die aanbieders maken om verpleeghuiszorg te bieden. De huidige bekostiging is gebaseerd op landelijke gemiddelden en houdt alleen rekening met de zorgzwaarte van cliënten. Dat doet geen recht aan de werkelijkheid.

Bij de integrale vergelijking van kosten kijken we niet alleen naar de zorgvraag van de bewoners, maar kunnen we ook andere omstandigheden meewegen. Denk aan kosten die afhankelijk zijn van de regio waar zorg geleverd wordt. We willen de toekomstige tarieven baseren op de kosten van vergelijkbare verpleeghuiszorgaanbieders. Daarmee kunnen we verpleeghuizen meer maatwerk bieden, met de bijbehorende passende tarieven.  In 2019 gebruiken we de data om inzicht te krijgen in de werking van het model en de uitkomsten. De uitkomsten zijn de basis voor de verfijning van het model en gebruiken we nog niet voor de tarieven van 2021.

Planning
Als eerste stap vragen we vanaf oktober van alle verpleeghuizen een beperkt aantal gegevens uit. Daarmee willen we meer inzicht krijgen in hun specifieke situatie. Wij proberen de administratieve lasten voor hen zoveel mogelijk te beperken. We houden vier regionale bijeenkomsten om meer informatie te geven over de integrale vergelijking. Ook richten we een helpdesk in waar aanbieders met vragen terecht kunnen.

Er wonen momenteel zo’n 130.000 mensen in een verpleeghuis. We besteden bijna 12 miljard euro per jaar aan deze zorg.

Meer informatie op https://praatmee.nza.nl/fora/forum/langdurige-zorg/integrale-vergelijking/welkom/.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NZa start uitvraag om maatwerk in bekostiging voor verpleeghuizen mogelijk te maken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!