De NFU is niet ingegaan op eisen van de 60.000 werknemers, wat betekent dat zij binnenkort met stiptheidsacties starten in de academische ziekenhuizen.

Het ultimatum dat de vakbonden in de zorg afgelopen week aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) stuurden, is dinsdagmorgen 19 juni om 9.00 uur verlopen.

De NFU is niet ingegaan op eisen van de 60.000 werknemers, wat betekent dat zij binnenkort met stiptheidsacties starten in de academische ziekenhuizen. ‘Het getuigt van weinig respect dat de werkgevers hun medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging gunnen en niet met concrete plannen voor de aanpak van de hoge werkdruk komen’, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

Actievoorbereiding
In alle acht de universitair medische centra (UMC’s) zijn actiecomités opgericht die nu stiptheidsacties concreet voorbereiden. Medewerkers die meedoen aan de stiptheidsacties zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven dienstenmeer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben. Merlijn: ’Uit deze acties zal blijken dat het werk momenteel met te weinig collega’s wordt gedaan, want het kost nu al moeite om de roosters gevuld te krijgen. We zijn de tijd van flyeren inmiddels wel gepasseerd.’ 

Loon, werkdruk en generatieregeling
FNV wil een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor álle medewerkers in de UMC’s, van facilitair medeweker tot gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de NFU wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten blijven werken. Ook eist de bond een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Met zo’n regeling kunnen zij 80% van hun huidige uren werken, met behoud van 90% van hun loon en met 100% pensioenopbouw. Dat geeft jongeren de mogelijkheid om te kunnen instromen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stiptheidsacties bij academische ziekenhuizen na verstrijken ultimatum
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!